MÜSİAD'ın bu haftaki konusu; Suriye
MÜSİAD Konya Şubesinde gerçekleştirilen toplantıya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman da katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Basın ve Halkla İlişkiler Komisyonu Başkanı Lokman Koyuncuoğlu, “Suriye tarafından uçağımızın düşürülmesinden sonra ulusal anlamda çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Akdeniz’de ciddi bir doğalgaz rezervinin olması ve burada başta İsrail olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerin egemenlik hakları konusunda çabaları var. Bu krizde özellikle Rusya faktörünü göz ardı etmemek lazım” dedi.
Arap coğrafyası ve Ortadoğu’da değişimin yaşandığını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, “Ortadoğu’da artık İslam dünyasındaki geleneksel otoriter rejimlerin gelecek 15 yıl içerisinde demokrasiye geçeceği hükmü devam ediyor. Bu ülkelerde yaşanan bazı sıkıntılar buralarda yaşanan değişim sürecini durduracak seviyeye gelmedi. Küresel sistemdeki güç değişimlerinde ciddi değişimler yaşanıyor. ABD merkezli hemogojik siyasi yapının artık işlevselliğini yavaş yavaş bitirmeye çalıştığı. Ekonomik krizlerin batının psikolojisini etkilediğini ve batı dışı toplumlara doğru dinamikler kaydı” dedi.

Dış dünya’nın Suriye konusunda geciktiğini belirten Prof. Dr. Akgün, “ BM’de uluslararası müdahale için güvenlik konseyi kararı alması gerektiğini ancak Çin ve Rusya’nın veto etti. Bu noktada uluslararası bir askeri müdahale için harekete geçmek mümkün değil. BM’de böyle bir karar çıkınca güvenlik konseyi dışında bir ittifak oluşuma gidildi. Suriye’nin dostları konseyi böyle ortaya çıktı “ ifadesini kullandı.
Türkiye gibi ülkelerin değişimden yana tavır alması tarihsel ve siyasi sorumluluktu diyen Akgün, “Bunun getirdiği kısa dönemde riskler var. Bundan yıllar sonra Türkiye’deki aktörlerin aldığı tavırlar çok daha sağlıklı bir şekilde takdir edilecektir. Bize maliyeti ne oldu dersek doğal olarak ekonomik tıkanma var. Siyasi olarak baktığımız zaman çevremizdeki ülkelerle de kırılmalar var. Birde PKK sorunu tekrar tırmandı. Suriye’deki rejimin 1998 yılındaki ilişkisine geri dönmesine kadar bizi etkileyen bir sorunu tekrar kanatmaya başladılar” dedi.
Türkiye’yi bir oldu bittiyle savaşa çekmeye yönelik girişimlerin olduğunu ifade eden Akgün, “Suriye’deki uçak hadisesinin bu nedenle olduğunu düşünüyorum. Sayın Dışişleri bakanımız Ortadoğu’daki değişim sürecini Türkiye yönetecektir diye açıklama yaptı. Türkiye’nin bu değişimde yer alacağına dair bu açıklamadan rahatsız olundu” dedi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.