MÜSİAD'ın gündeminde son ekonomik gelişmeler vardı
Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, “Türkiye ekonomisi önemli köklü değişikliklerle olumlu yönde büyüyor. Ancak bazı sorunlarımızın olduğu da gözden kaçmamalı. Bu noktada özellikle yerli üretimin daha fazla desteklenmesi ve insanlarımızın da yerli ürünleri tercih ederek buna katkı sağlaması önemli. Bu bilinci oluşturduğumuzda ekonomimizin daha hızlı yol kat edeceğine inanıyorum” dedi.
Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Amerika’da yaşanan ekonomik gelişmelerle konferansına başlayan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “Amerika’da Cumhuriyetçilerle, Demokratlar arasındaki mesele sadece siyasi değil. Bunun arkasında hem ekonomik hem de felsefi bir tartışmada yer alıyor. Anlaşılıyor ki önümüzdeki süreçte bütün dünyayı etkileyecek bir tartışma var. Sorunun temeline bakarsak Amerika büyüyemiyor aslında. ABD merkez bankası FED’in bilançolarının büyümesini sağlamak için para basılmasına rağmen ABD’de insanlara güven verilemedi. Zenginleşmedikleri için tüketime yönelmiyorlar” dedi.
Kolay para döneminin bir süre daha sürebileceğini beklendiğini belirten Hakan Güldağ, “Avrupa, Japonya gibi ülkeler düşük faizli fonlama politikalarını devam ettiriyor. Bu politika Türkiye’nin büyümesinde de önemli bir rol oynadı. Politikanın 2015 yılına kadar sürmesi hepimiz için olumlu olacağı düşüncesindeyim. Amerikan ekonomisinin olumlu şekilde gelişmesi bizim işimize gelmiyor. Onlarında asıl yapmak istedikleri ABD ekonomisini iyileştirip bu anormal dönemden bir an önce kurtulmak. Problem büyüme ile carı açık problemi. Biz büyümek zorundayız. Hem hedeflerimiz var hem de genç nüfusumuzun daha iyi yaşaması için büyümek istiyoruz. Ama tasarruflarımız bunu karşılayacak şekilde değil ancak dış kaynak bulursak bunu yapabileceğiz ve dış kaynakta da bir sene sonrasında problem yaşama ihtimali var” dedi.
Cari açık problemimizin çözülmesi için yerli üretimin cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Güldağ, “Enerjinin Türkiye’ye faturası 64 milyar dolar civarında. Bizim ithalatımız 245 milyar dolar. İhracatımız 158 milyar dolar. İhracatımızda çok hızlı artmıyor. Bizim ciddi bir ara malı ithalatımız var. Bu nedenle bizim dolar fiyatımızın bu seviyede olmaması gerekli. Bizde doların fiyatının biraz rekabetçi olabilmemiz için 2.30 TL seviyesinde olması gerekli. Ve belki de biz doların fiyatını 2.30’a bilinçli şekilde çıkartmalıyız. Ama Türk lirasının değer kaybetmesi Türkiye’de çok ciddi enflasyon oluşturuyor. Ancak ücretler aynı seviyesinde kalır dolar 2.30’lar seviyesine gelirse Türkiye bunu başarırsa enflasyona yansıması da altı ayı geçmiyor. Ürettiğiniz ürünlerin yerlisi cazip olmadığı zaman, teknolojiye de yatırım olmuyor. İthalatı engellemek için yerli üretmek cazip hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin yeni teknoloji üretmede mesafe alması gerektiğini belirten Güldağ, “Ekonomik büyümemizin daha kaliteli olması gerekiyor. Eğitimimizi arttırmamız gerekli. Türkiye’nin sorunu işsizlik mi? Vasıflı iş gücü açığımı? Vasıflı iş gücünü bulmakta herkes zorlanıyor. ‘MÜSİAD’ın Orta Gelir Tuzağı’ raporunda belirttiği gibi orta teknolojilerdeyiz. İleri teknolojik ürünler üretemediğimiz için çok para kazanamıyoruz. Sorunların tespitinde eleştirel olmamız gerekli ama çözüm aşamasında da pozitif olmalıyız çünkü bu ülke bizim ülkemiz” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’a günün anısına hediye taktim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.