NATO'ya misilleme

NATOya misilleme
Kırım'ın ilhakı nedeniyle önceki gün Brüksel'de yapılan toplantıda Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya alan NATO'ya cevap gecikmedi.

Rusya ve Batı dünyası arasındaki Ukrayna krizi giderek derinleşiyor. Kırım'ı ilhak eden Rusya'ya yönelik AB ve ABD'nin aldığı yaptırım kararlarından sonra önceki gün Brüksel'de toplanan Atlantik İttifakı'nın en güçlü silahlı organizasyonu olan NATO, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya aldığını açıklayınca, ipler biraz daha gerildi. NATO'nun bu karaına Moskova karşı hamleyle cevap verdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus Karadeniz Filosu'nun Kırım karasularında konuşlandırılmasına yönelik Ukrayna ile yapılan anlaşmaların feshine ilişkin kararı imzaladı. Rusya ayrıca Ukrayna ile olan ikili anlaşmaları feshettiğini de duyurdu.

DUMA'DAN JET ONAYLAMA

Kremlin resmi internet sayfasından duyurulan açıklamada, Karadeniz Filosu'nun Ukrayna sınırlarındaki Kırım'da konuşlandırılmasıyla ilgili 4 anlaşmanın feshedilmesi amacıyla 28 Mart'ta Rusya Parlamenstosu'na sunulduğu hatırlatıldı. Parlamentonun alt kanadı Duma'da oybirliğiyle kabul edilen kanun tasarısının Federasyon Konseyi'nden geçtiği bildirildi. Putin'in imzaladığı Federal Kanun'un yayımlandığı tarih olan dünden itibaren geçerli olacağı belirtildi.

UCUZ GAZ DÖNEMİ SONA ERDİ

Kabul edilen kanuna göre, Ukrayna ile Rusya arasında imzalanan ve Rus Karadeniz Filosu'nun Kırım karasularında kalmasına onay veren anlaşmalar feshedildi. Böylece Rusya, Sivastopol'ün tek taraflı bağımsızlık ilan ederek kendisiyle ilhak anlaşması imzalaması nedeniyle Ukrayna'ya ucuz doğalgaz vermekten vazgeçmiş oldu.

Baltık ülkelerine yeni askeri üsler

Kırım'ı topraklarına dahil eden Rusya'yla her türlü uygulamalı sivil ve askeri işbirliğini askıya aldığını duyuran NATO, ayrıca doğu Avrupa ülkelerine güvence vermek amacıyla Baltık ülkelerinde üs kurmaya da hazırlanıyor. Brüksel'de toplanan NATO'ya üye 28 ülkenin dışişleri bakanları önceki gün Rusya'nın Kırım'ı uluslararası anlaşmalara aykırı olarak ilhak etmesini kınamıştı. NATO-Rusya Konseyi'ndeki diyalog ise elçiler seviyesinde devam edecek.

Gazprom'a karşı birleştiler

Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rusya'ya karşı enerji alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla müzakerelere başladı. Birlik adına Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, heyetler eşliğinde dün Brüksel'de biraraya geldi. Toplantıda Ukrayna başta olmak üzere Avrupalı ülkelerin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmanın yolları aranıyor. Önceki gün Rus enerji devi Gazprom, Kiev'e verilen doğal gazın fiyatına yüzde 10 zam yapmıştı. Ukrayna'nın Rusya'ya halen 1,7 milyar doların üzerinde enerji borcu bulunuyor.

Putin resmen boşandı

Rusya Devlet Başkanlığı sitesindeki 'Rusya Devlet Başkanları Biyografisi' kısmında düzenleme yapıldı. Vladimir Putin'in 30 yıldır evli olduğu eşi Lüdmila ile ilgili hatırlatma ortadan kayboldu. Kremlin, değişikliğin boşanmanın resmen gerçekleştiği anlamına geldiğini doğruladı.

'Paketi' kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi önceki gün Ukrayna'ya ekonomik yardım paketi ve Kırım'ın Rusya'ya dahil olmasına karşı yaptırım paketini kabul etti. Tasarıyı 378 üye desteklerken, 34 üye ise karşı çıktı. İmza için ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderilecek olan tasarı, Ukrayna hükümetine kredi garantisi olarak 1 milyar dolarlık yardımı ve Rus yetkililere karşı ise vize ve ekonomik yaptırım önlemlerini öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.