New York'ta 'Selçuklu' sergisi

New Yorkta Selçuklu sergisi
New York'ta Türk Kültür Merkezinde ''Taşların Şarkısı:Anadolu Selçuklu Mimarisinin Mirası'' adlı fotoğraf sergisi açıldı.
 
New York'ta Türk Kültür Merkezinde ''Taşların Şarkısı:Anadolu Selçuklu Mimarisinin Mirası'' adlı fotoğraf sergisi açıldı.
Konya Selçuklu Belediyesi, Türk Kültür Merkezi ve '''Blue Dome'' basınevinin organizasyonuyla düzenlenen serginin açılışına Türk ve Amerikalılar'dan oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Sergide Selçuklu Belediyesinin 2002 yılında başlattığı ''Kendi Medeniyetimize Aşina Olmak'' projesi çerçevesinde, fotoğraf sanatçıları İbrahim Dıvarcı, Fevzi Şimşek ve Ahmet Kuş tarafından Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde çekilen Selçuklu medreselerinin fotoğrafları yeraldı. Serginin küratörlüğünü ise Türkiye aşığı Amerikalı kadın yazar Katherine Branning yaptı.
 
Serginin açılışı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşma yapan İbrahim Dıvarcı, sergide yer alan fotoğrafların ''Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümünden'' seçilen karelerden oluştuğunu söyledi. Dıvarcı, Selçuklu medeniyetinin dünya, ilim, kültür ve mimarisine ciddi katkılarda bulunduğunu belirterek sergide bu seçkin mimari örneklerinden bir kısmının bulunduğunu ifade etti.
Serginin küratörü Katherine Branning de yaptığı konuşmada Selçuklu medeniyetiyle ilgili detaylı bilgiler verdi.
 
Branning konuşmasında Selçuklu İmparatorluğunun ticarete, sanata, eğitime, kültüre, mimariye ve insan sevgisine büyük önem verdiğini ve Selçuklu medeniyetinin Türk medeniyetinin de kökenlerini oluşturduğunu anlattı.
 
Selçuklular'ın medreseler, hastaneler, hanlar, camiler inşa ettiklerini, bilimadamlarının da tıp, kimya, hukuk ve astronomide büyük başarılar elde ettiklerini anlatan Branning, ''Bu sergideki amacımız, sizlere mimari eserler yoluyla Selçuklular'ın nasıl izler bıraktıklarını ve kendilerinden sonra gelen Osmanlı İmparatorluğu ile Türkiye Cumhuriyeti'ne nasıl bir miras bıraktığını göstermek'' dedi.
 
Branning, Selçuklu döneminin Osmanlı döneminin gölgesinde kaldığı için pek fazla bilinmediğine de dikkati çekerek bu medeniyeti Amerikalılar'a da tanıtmak istediklerini anlattı.
 
Konuşmaların ardından ''Chestnut Ridge'' müzik topluluğu tasavvuf müziğinden örnekler sundu, ardından da geleneksel Türk yemekleri konuklara ikram edildi.
Bu arada Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen ve ''Canım Türkiyem'' şarkısıyla tanınan Amerikalı müzisyen Scott Wilson da gecede Türk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Mehmet Kılıç'a Van depremzedelerine yardım için arkadaşları arasında topladıkları yardım çekini verdi.
Serginin açılışı sırasında soruları yanıtlayan fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı, ''Kendi Medeniyetimize Aşina Olmak'' projesini 2003 yılından beri Konya Selçuklu Belediyesi ile birlikte yürüttüklerini ve bu proje kapsamında 2008 yılında ''Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümünü'' yayımladıklarını anlattı. Türk dostu olan ve Anadolu Selçuklu hanları konusunda dünya çapında bir isim olan Katherine Branning'in serginin küratörü olarak sözkonusu albümden fotoğrafları bu sergi için seçtiğini belirten Dıvarcı, ''New York'ta böyle bir sergide bulunmaktan son derece bahtiyarız'' diye konuştu.

-''Büyük Selçuklu Mirasi Projesi''-
Dıvarcı, ''Büyük Selçuklu Mirasi Projesiyle'' ilgili bir soru üzerine ise, bu projenin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, dünyanın 18 ülkesinde yürütülmekte olduğunu ve projenin yaklaşık yüzde 85'inin tamamlandığını söyledi.
 
New York'ta bulunan Metropolitan Sanat Müzesinde (MET) Selçuklu envanterinden çiniler ve kaseler gibi bazı parçaların da projede bulunduğunu kaydeden Dıvarcı, ''Biz bunların da fotoğraflarını çekmek için New York'a geldik. 2012 yılında tamamlanacak olan proje, Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından Selçuklular ile ilgili yürütülen bugüne kadarki en büyük proje olma ünvanına sahip ve Sayın Cumhurbaşkanımızın önsözüyle de 2012 yılında yayımlanması planlanıyor'' dedi.

-Selçuklu medeniyeti-
Konya'nın dünyada tanınmasına yönelik bir soru üzerine ise Dıvarcı şunları söyledi:
''Türkiye'nin yurtdışında en fazla tanınan insanlarından birinin Hz. Mevlana olduğu aşikar, çünkü Hz. Mevlana'nın dünyaya, insanlığa söyleyecek çok önemli bir sözü var, o yüzden de dünyada ciddi manada yankı buluyor. Selçuklu medeniyeti de bu anlamda çok kayda değer bir medeniyet zira, bugün insanlığın ortak problemleri olan birçok soruna Selçuklu aslında çözüm bulmuş, birlikte yaşama, ötekileştirmeme, tahammül ve hoşgörü gibi insanlığın ortak değerlerini Selçuklular hayata geçirmişler ve Hz Mevlana da bunu en ciddi manada dünyaya söyleyen insanlardan biri.''
 
Fotoğraf sanatçısı Fevzi Şimşek de yaptığı açıklamada, 1976 yılından beri fotoğraf sanatıyla ilgilendiğini belirterek 2004 yılından itibaren de İbrahim Dıvarcı ve Ahmet Kuş ile beraber çalıştıklarını anlattı. Üç fotoğrafçı olarak ilk başlarda Konya'yı tanıtıcı projeler yaptıklarını, daha sonra ''Dünya ve Türkiye Mevlevihaneleri, Balkanlar'daki Osmanlı izleri gibi fotoğraf projeleri yürüttüklerini söyleyen Şimşek, bu projelerin içinde belgesel ve kitap çalışmalarının da yer aldığını bildirdi.
 
New York'a ilk kez geldiğini söyleyen Şimşek, kentte müzelere gittiklerini ve MET müzesinde çekim yaptıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.