Okullarda Hoca'nın kazanı kaynasın

Okullarda Hocanın kazanı kaynasın
53. Uluslararası Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri kapsamında Konyanın Akşehir ilçesine gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Altın Eşek ödül törenine katıldı.

53. Uluslararası Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri kapsamında Konya’nın Akşehir ilçesine gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Altın Eşek” ödül törenine katıldı.
Bir dizi incelemelerde bulunmak ve ödül törenine katılmak üzere Akşehir’e gelen Bakan Günay, ilk önce Nasreddin Hoca’nın türbesine gitti. Burada küçük bir çocuğu kucağına alarak seven Bakan Günay, daha sonra Nasreddin Hoca'nın türbesini ziyaret etti. "Dünyanın ortası burasıdır" yazılı platforma çıkan Bakan Günay, Nasreddin Hoca'nın kabri başında dua okudu. Türbeden ayrılarak Gülmece Parkı’na geçen Bakan Günay, vatandaşlarla selamlaştıktan sonra ödül töreni için Kültür Merkezi'ne geçti. Akşehir Kültür Merkezi’ndeki törene Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Baloğlu, Mustafa Kabakcı, Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, “Biz belediye başkanlarına rantçı gözüyle bakıyorlar. Biz bu tarihi dokudan bir rant elde ettirmedik, ettirmiyoruz. Biz bu dokuyu korumak istiyoruz. Bu konuda koruma amaçlı imar çalışmalarımızı yaptık bitirdik. Projelerimizi hazırladık. 500’e yakın evin projesi hazır, kuruldan geçirdik. Eğer bakanımızın da destekleri olursa bunları Türk Kültürü’ne kazandırmak istiyoruz” dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu da, “Büyük Önder Atatürk’ün Fenerbahçeli, Galatasaraylı olduğu tartışmaları yapılır. Ama Büyük Önder Atatürk Akşehirsporlu’dur. Çünkü Milli Mücadele döneminde o hummalı hazırlık döneminde düşmanları yanıltmak için futbol turnuvası bahanesiyle gelip burada büyük taarruzun son şeklini verdiği ve buradan düşmana ya istiklal ya ölüm ve tek hedefiniz Akdeniz dediği yer o kararların alındığı yer Akşehir’dir. Ve bir futbol turnuvası bunun bahanesidir. Ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk seyrettiği resmi maç buradadır. O yüzden buradan seslenmek istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk Akşehirsporlu’dur” diye konuştu.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, “Şehirlerle insanlar ve eserler arasında bir ilişki vardır. New York dediğimizde özgürlük heykelini hatırlarız. Selimiye bize Edirne’yi hatırlatır. Fatih Sultan Mehmet dediğimizde İstanbul’u hatırlarız. Atatürk ve Anıtkabir bize Ankara’yı hatırlatır. Hazreti Mevlana deyince Konya’mızdan başka bir şey düşünemeyiz. İşte Akşehir ile Nasreddin Hoca arasında çözülemez bir bağ vardır. Bu bağ öyle kuvvetli bir bağdır ki aradan geçen 800 yıl sonra bile bu salonu dolduranlar, bu şehirde yaşayanlar, bu ülkede kader paylaşanlar ve bütün insanlık Nasreddin Hoca’yı anmaya devam ediyor. Biz Nasreddin Hoca’dan çok şey öğrendik. Bir kere düşünmeyi öğrendik, gülmeden evvel. Ama arkasından tebessüm etmeyi gülmeyi öğrendik. Ona rahmet diliyorum" şeklinde konuştu.

“HASREDDİN HOCAYA HAKSIZLIK YAPTIK”
Kültür ve Turizm Bakanı Eruğrul Günay ise konuşmasında, “Biz biraz Nasreddin Hoca’ya geçmiş yıllarda haksızlık yaptık diye düşünüyorum. Nasreddin Hoca biraz çocuk edebiyatında kaldı bizim düşünce dünyamızda. Yani işte parayı veren düdüğü çalar, kedi ciğer yemişse kedi nerede, ciğer nerede, biraz mizah öyküleri, çocuklarla ilgili sanki çocukların anlayabileceği mizah öykülerini anlatan bir kişi gibi biraz çocuksulaştırıldı. Ben tam tersini düşünüyorum. Nasreddin Hoca bence çocuk edebiyatında hep kalmalıdır. Daha yukarılarda ise liselerde, hatta üniversitelerde bir felsefe ustası olarak okutulmalıdır. Benim oğlum biraz bu konularla ilgilidir. Birkaç kez bana örnek gösterdi. Dünya edebiyatında Nasreddin Hoca üzerine yapılmış dünya üniversitelerinde çok ciddi araştırmalar var. Ne yazık ki onlarla kıyaslayabileceğimiz ölçüde bilimsel değerde Türkiye üniversitelerinde henüz Nasreddin Hoca külliyatı oluşmuş değil. Nasreddin Hoca bir mizah ustası, esprili bir cami hocası değil sadece. Evet elbette bir din bilgini. Aynı zamanda mutasavvıf, aynı zamanda mütefekkir. Aynı zamanda edebli bir insan.Nasreddin Hoca’yı artık üniversitede felsefe kürsülerinde ciddi bir mutasavvıf ve iyi bir mütefekkir olarak okutmanın bence artık 21 yüzyılda zamanı gelmiştir. O yüzden bugün o yarım asrı aşmış Akşehir Nasreddin Hoca ödülleri vesilesiyle, o yüzden bu çağrıyı yüksek sesle altını çizerek, basın aracılığıyla ilgililere duyurmak istiyorum” dedi.

"ALTIN EŞEK ÖDÜLÜÜ BAŞKA BİR MİZAH ANLAYIŞI"
Altın Eşek ödülü vermek sanıyorum bir başka mizah anlayışı şeklinde konuşan Bakan Günay, “Gerçekten çok, çünkü Eşek dediğimiz yaratık minnetlidir biliyorsunuz. Hayatın bütün yükünü çeker. Ama hiçbir zaman hak ettiği değeri bulmamıştır. Hep böyle bir espri, alay konusu olmuştur. Ama halbuki koskoca Amerika’da siyasi partilerden birinin amblemi fildir, birinin amblemi de eşektir. O yüzden bu cefakar, Allah yaratığını bir ödül isminin konusu yapmak bence bir kadirbilirlik örneğidir. Onun için bunu fikir eden arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Biz sinema konusunda 2005’ten bu yana AK Parti hükümeti döneminde piyasa çıkardık ve 15 yıl içinde sinemaya 5 milyon TL civarında bir destek verilmişken, biz son 2005’den bu yana sinemaya 100 milyon TL’nin üzerinde destek verdik. Ve mesela sinema filmi üretimi 2002-2003’lerde ikiye, üçe, dörde, beşe düşmüştü. Şimdi yılda 60-70 sinema filmi üretmeye başladık. Türk filmi izleyicisi piyasa tamamen yabancı filmlerinin tekeline girmişti. Türk filmi izleyicisi sanırım 2007 yıllarının başında 2 milyona düşmüştü. Geçen yıl ve önceki yıl Türk filmi izleyicisi 20 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu Fransız sinemasının elde edemediği bir başarıdır. Fransız sinemasının kendi filmi bu kadar seyirci toplayamamıştır. Tabi ki sadece aynaya bakarak kendimizi beğenmekle kalmadık Berlin’den Cannes’ten uluslararası yarışmalarda Altın Palmiyeler gibi ödülleri Türk sineması almaya başladı. Türkiye devleti 1948’den bu yana devlet tiyatrosu adı altında sahneleri var. 1948’den bizim iktidara geldiğimiz 2003 yılına kadar 25 tane sahnesi vardı devletin şu anda 58 tane sahnesi var. Yani 1948’den 2003 tarihine kadar bütün hükümetlerin açtığı tiyatro sahnesine eşit, onlardan fazla sahne sayısını sadece son 5 yılda açtık” diye konuştu.
Bakan Günay konuşmasının ardından Entel Köy Efe Köye Karşı filmiyle Altın Eşek ödülü alan yönetmen Yüksel Aksu ve "Bu Para Başka Para" oyunuyla Altın Eşek ödülü alan tiyatrocu Cengiz Küçükayvaz'a ödüllerini verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ödül töreninin ardından yürüyerek Batı Cephesi Karargahı Müzesi'ne geçti. Günay, buradaki kısa gezinin ardından tarihi Arasta Çarşısı'nı gezerek, 1883'den beri hizmet veren Helvacı Necmi'ye giderek protokol mensupları ile birlikte helvanın tadına baktı. Yürüyerek Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'ne gitti. Ziyaretin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen tarihi Akşehir evlerinin bulunduğu sokakları gezen Günay, daha sonra tarihi kilisenin bulunduğu yere gitti. Tarihi kiliseyi gezen Bakan Günay, buraya gerekli ödeneği çıkartarak, restoresini yapıp, Akşehir'e yeni bir kültür merkezi kazandıracaklarını söyledi. Buradan da Seyyid Mahmud Hayrani Hazretleri'nin türbesine geçen Günay, türbede incelemelerde bulunduktan sonra Akşehir Belediyesi tarafından hizmete sokulan Akşehir Mutfağı'na gitti ve Akşehir'in yöresel yemeklerinden oluşan bir mönüden yemek yedi. Burada, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul tarafından Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic'e tersine çalışan bir saat hediye edildi. Bakan Günay buradan da uzun yıllardır kapalı olan Taş Eserler Müzesi'ne geçerek incelemelerde bulundu ve Akşehir'den ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.