Okullarda sabun yok!

Okullarda sabun yok!
Domuz gribinin ilk olarak okullarda ortaya çıkması tüm dikkatleri eğitim kurumlarına çevirdi
BAKANLIK GENELGE YAYINLADI
Domuz gribinin ilk olarak okullarda ortaya çıkması tüm dikkatleri eğitim kurumlarına çevirdi. Bunun üzerine bakanlık bir dizi önlem için harekete geçti ve genelge yayınladı. Genelgede; domuz gribinin okullarda daha kolay yayılabildiğine dikkat çekilerek, hijyen konusunda titiz davranılması gerektiği vurgulandı. Genelgede, araç ve gereçlerin dezenfekte edilmesi, tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulması da istendi.
HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Peki, eğitim kurumları bakanlığın yayınladığı genelgeye uyabiliyor mu? Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi, tedbirlerin alınmaya başlandığına işaret ederek, bu hassasiyetin devam ettirilmesini istedi. Temizliğin belli aralıklarla yapılıp sonra geçiştirilmemesini isteyen Selvi, bu noktada herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
NORMAL SABUN BİLE YOK
Türk-Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata ise domuz gribine hazırlık konusunda okullarda ciddi anlamda tedbir alınmadığını söyledi. Hijyenik maddelerle ilgili okulların çoğunda, özellikle de taşrada maddi sıkıntılar nedeniyle sorun yaşandığına dikkat çeken Tanfer Ata, “Bırakın sıvı sabunu normal sabun olmayan okullar var” diye konuştu.

Okullar hazır değil!

Okullarda domuz gribinden korunmaya yönelik bakanlık genelgesi yayınlandı. Genelgede, okul tuvaletlerinde sıvı sabun bulundurulmasını istenirken, özellikle taşrada bırakın sıvıyı, normal sabun olmadığı ifade edildi

Domuz gribinin ilk olarak okullarda ortaya çıkması tüm dikkatleri eğitim kurumlarına çevirdi. Bunun üzerine bakanlık bir dizi önlem için harekete geçti. Domuz gribinden korunmaya yönelik okullarda yapılacak çalışmalara ilişkin genelge yayınlayan bakanlık, bunu tüm il Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdi.
BAKANLIK GENELGE YAYINLADI
Genelgede; domuz gribinin toplu yaşam yerlerinden olan okullarda daha kolay yayılabildiğine dikkat çekilerek, salgın hastalığın yayılmasını önlemek için şunların yapılması istendi.
1- Örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızdan birer yönetici veya öğretmen konu hakkında bilgilendirilmeli.
2- Bu eğitimi alan yönetici ve öğretmenlerin kendi okullarında yönetici, öğretmen, personel ve gerektiğinde velilere eğitim vermesi.
3- İl eğitimcilerinin yapacağı programa bağlı olarak öğretmenlerin kendi sınıflarındaki öğrencileri bilgilendirmesi.
4- Eğitim kurumlarının merdiven trabzanları, kapı kolları, musluk başları, elektrik düğmeleri, masalar ile sıraların yüzeyleri İl Sağlık Müdürlüklerinin tavsiye edeceği dezenfektan maddeler ile sık sık temizlenmesi.
5- Sınıf ve diğer odaların pencerelerinin belli aralıklarla açılarak kapalı alanların havalandırılması.
6- Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulması, usulüne uygun olarak ellerin sabunlu su ile yıkanması ve bu konunun nöbetçi öğretmenlerce takibinin yapılması.
7- Bakanlığımızca görevlendirilen il eğitimcileri ile il sağlık müdürlüğü personelinin yapacağı uyarılar doğrultusunda gerekli ek önlemlerin alınması.
8- Bulaşmayı önlemek amacıyla hastalık belirtisi olan öğrencilerin en kısa sürede muayenelerinin sağlanarak grip belirtileri olan öğrencilerin bu belirtiler geçinceye kadar eğitim kurumlarımıza gönderilip gönderilemeyeceği hususunun il sağlık müdürlüklerince tespit edilmesinin sağlanması.
9- Öksürük ve hapşırık sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık kağıt mendille kapatılması ve mendilin çöp kovasına atılması.
10- Yapılan çalışmaların amacına ulaşması için alınacak önlemlerin öncelikle yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumları ile resmi ve özel pansiyonlar ve öğrenci yurtlarında olmak üzere bakanlığımıza bağlı her kademedeki eğitim kurumlarında titizlikle uygulanması gerekmektedir.
HASSASİYETLER EN ÜST DÜZEYDE OLMALI
Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi, okullarda bu kurallara çok özen gösterildiğini belirtti. Tüm tedbirlere rağmen dünyayı kasıp kavuran domuz gribinin yayılmasının söz konusu olduğunu hatırlatan Latif Selvi, okulların kendi ortamlarından ziyade taşıyıcılar yoluyla domuz gribinin yayılma olasılığının altını çizdi.
Tedbir olarak okullarda hijyene önem gösterildiğini aktaran Latif Selvi, “Bahar ve güz günlerinde çocukların bir takım grip gibi hastalıklara yakalanması mümkün olmakta. Domuz gribi çok daha farklı etki yaptığından dolayı hassasiyetler en üst düzeyde olmalı. Milli Eğitim ve Sağlık Müdürlüğü bu konuda ortak çalışma yaptı ama yine de tedbirli olmak gerekiyor.
Okul müdürleri de bu noktada önemli gayret göstermekte. Görevlilerin bu hassasiyeti devam ettirmeleri gerekiyor. Temizlik sürekli bir iştir ve belli aralıklarla üzerine düşülüp daha sonra geçiştirilmemeli. Devamlı olarak uyarıcı ve bilgilendirici çalışmalara devam edilmeli. Bu noktada herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli” dedi.
‘BIRAKIN SIVI SABUNU, NORMAL SABUN KOYAMIYORUZ’
Türk-Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata ise domuz gribine hazırlık konusunda okullarda ciddi anlamda hazırlıkların yapılmadığını söyledi. Hijyenik maddelerle ilgili okulların çoğunda, özellikle de taşrada maddi sıkıntılar nedeniyle sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Tanfer Ata, “3 haftadır okulları geziyorum. Gezerken bu tip tedbirlerle ilgili bilgi isteniyor. Taşrada böyle bir çalışmayı ben gözlemedim. Bırakın sıvı sabunu normal sabun olmayan okullar var. Bunları görüyor, duyuyoruz” dedi. Tanfer Ata, okulların birçoğunun malzeme alacak kaynak noktasında sıkıntı çektiklerini, destek görmediklerini de ifade etti.
 
Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.