"Önemli olan fikir kıtlığını aşmaktır"
Yayınlanma:
Pazar günü gerçekleşen MÜSİAD Konya Şubesi Genel Kurulunda Başkanlığa seçilen Dr. Lütfi Şimşek yeni döneme yönelik projelerini ilk kez Yeni Habere açıkladı.
Pazar günü gerçekleşen MÜSİAD Konya Şubesi Genel Kurulunda Başkanlığa seçilen Dr. Lütfi Şimşek yeni döneme yönelik projelerini ilk kez Yeni Haber’e açıkladı. Fikir kıtlığı sermaye kıtlığından daha önemlidir diyen Şimşek, ‘‘Fikriniz yoksa paranızda, sermayenizde bir işe yaramaz. Önemli olan fikir kıtlığını aşmaktır’’ dedi.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen MÜSİAD Genel Kurulunda Başkanlığa seçilen Dr. Lütfi Şimşek ilk açıklamasını gazetemize yaptı. Konya’nın ileriye dönük yükselişi için Konya MÜSİAD olarak yeni projeler hazırlayacaklarını dile getiren Şimşek, ‘Konya’da bir proje havuzu eksikliği var, bu havuzu oluşturmalıyız’ dedi.
‘FİKİR KITLIĞI SERMAYE KITLIĞINDAN ÖNEMLİDİR’
‘Fikir kıtlığı, sermaye kıtlığından daha önemlidir’ diyen MÜSİAD’ın yeni Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, açıklamasında fikirlerin sermayeden daha önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi. Şimşek: ‘‘Genel Kurul akşamında bu konu üzerine sıklıkla değinildi. Dünya genelinde, Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda sermaye kıtlığı bir gerçektir. Büyük ölçekli yatırımlar, ülkenin gelişmesi, kalkınması, ihracat kapasitesinin artması için sermaye eksikliği muhakkak ki bizim hedeflerimizi ya da ilerleyişimizi kesen ciddi bir faktördür. Ama biz genel kurulda MÜSİAD olarak görüşümüzü belirtirken sermaye yoksunluğu önemlidir ama asıl olan fikri sermayenin yoksunluğudur dedik. Asıl olan projelerin olmayışıdır. Akılcı, ayakları yere basan projeniz olduğu zaman, iyi yönlendirecek projelerin her zaman bir sermayesi, kaynağı destekçisi muhakkak bulunur. Zordur ama imkânsız değildir. Fakat fikriniz yoksa paranız hiçbir işe yaramaz, sermayeniz hiçbir işe yaramaz. Yerinde sayar. Aslında bunu kastetmek istemiştik. Bu açıklamamız Konya’da fikri sermaye eksikliği vardır anlamına gelmiyor, sadece dikkat çekmek istediğimiz bir konu olarak gündeme getirdik. Fikri sermayeye verdiğimiz önemi anlatan bir sözdür. Konya’da fikri sermayemiz her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Fikri sermayenin temelini entelektüel birikim oluşturur. Bu birikim muhakkak ki ülkenin genel olarak gittiği hedefte kalkınma hızıyla birlikte kendisini taşıyan bir birikim haline gelir. Üniversiteler entelektüel birikimi destekleyen kuruluşlardır. Konya bu açıdan şanslı çünkü 5. Üniversiteye hazırlık yapıyor. STK’ları bu entelektüel birikimi ve fikri sermayeyi olgunlaştıran önemli etkenlerden birisidir. MÜSİAD Konya Şubesinin olduğu gibi Konya’da pek çok STK bu alana ciddi katkılar yapmaktadır. Projeler üreterek bunları takip ederek, uygulanmasını sağlayarak katkılarını gösteriyorlar. Bunun dışında muhakkak ki iş alemimizin duayenleri bu entelektüel birikimi geçmişten aldıkları tecrübelerle geleceğe yönlendiren bir tecrübe paylaşımı ile bu birikimi destekleyip yeni ufuklar açılmasına Konya’nın ufkunun açılmasına katkıda bulunurlar. Kişisel gelişim muhakkak bu alanda öncülük yapar. Bunun dışında belli bir konuya odaklanmak, bizim fikri sermayemizdeki hedefe odaklı detaylara inmemize sebep olur. Genel kültürün ötesinde bir şeylere ihtiyacımız vardır. Fikri sermaye ya da proje olgunlaştırmasında Konya’da bir fikri sermaye bütünlüğü ve projelerimizin artmaya yönelik bir meyili var’’ diye konuştu.
‘KONYA’DA YENİ PROJE HAVUZLARI OLUŞTURULMALIDIR’
Yeni dönem Konya projeksiyonu hakkında da detaylar veren Şimşek, ‘‘MÜSİAD’ın geçmişten gelen bir geleneği var. Bizde bu yolun bir hizmetkarıyız. Şimdiye kadar pek çok proje yaptık. Projelerimizin bir kısmı hayata geçti. Bir kısmının üzerinde halen çalışıyoruz. En önemlisi artık Konya’da yeni proje havuzlarının oluşmasına ihtiyaç doğduğunu düşünüyoruz. Şu an itibariyle bu bir çalışmayı, disiplini beraberinde getirir. Ama konuşmamızdaki değindiğimiz entelektüel birikim ve fikri sermayeye olan atıfı biz MÜSİAD çatısı altında bir potada oluşturacağız. Bununla ilgili ciddi araştırmalara gireceğiz. Yakın gelecekte basın mensuplarıyla paylaşacağımız güzel etkinliklerimiz olacak. Yarım kalan projelerin devam etmesi için üzerimize düşen gayreti göstereceğiz. STK’ların insiyatif kullanma yetkisini bu dönemde biraz daha artırmayı arzu ediyoruz. Ortak organizasyonlar, ortak fikir birliği, birlikte çalışma ve paylaşma kültürünü yaygınlaşmamız gerekiyor. MÜSİAD olarak hedefimizin salt bir iş adamları derneği yani parayla yatıp kalkan bir iş adamları derneği olmadığını da belirtmek istiyorum. O yüzden burada zaman zaman ekonominin dışında da etkinliklere ev sahipliği yapacağız. Aslında yaşanabilir bir dünya oluşturmanın yolu bizim kişisel gayretlerimizden geçiyor. Bu Konya için, Türkiye için, Dünya için biliyorsunuz kardeşliği tesis etmeye, adaleti hakim kılmaya ve insan odaklı yaşanabilir bir dünya oluşturmaya önce yakın çevremizden başlayıp bunun için üzerimize düşen her şeyi yapıp yapı bir nefes, yeni bir soluk olabilmenin derdindeyiz. Bütün bunları yaparken de gerek siyasi istikrarın, gerek ekonomik büyüklüğün, gerek kalkınmışlığın bizim hedefe gideceğimiz yolda destekçilerimiz olacaklarını unutmamak gerekiyor. Bütün bunları bir ortak potada buluşmasıyla da hedeflerimize daha kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum’’ şeklinde görüşlerini belirtti. SAMİ GEDİZ
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.