ÖSS tercihinde altın kurallar
Yayınlanma:
Konya Özel Sabah Dershaneleri Rehber Öğretmeni Yaşar Yaşa, ÖSS tercihlerinin nasıl yapılacağı konusunda öğrencilere önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.
Konya Özel Sabah Dershaneleri Rehber Öğretmeni Yaşar Yaşa, ÖSS tercihlerinin nasıl yapılacağı konusunda öğrencilere önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.
Yaşa, “Eğitimde zor bir yıl geride kaldı, sınavlar bitti, şimdi öğrenciler okuyacakları üniversiteler ve bölümler arasında tercih yapmak zorunda. Bugünlerde alacakları kararlar hayatlarının akışında ve kariyerlerinde belirleyici olacak. ÖSS ile başlayan üniversiteye giriş maratonu sınavın bitmesiyle son bulmuyor. En az sınava hazırlık kadar önemli olan tercih döneminde bulunuyoruz. Tercih aşamasında adımını doğru atan, sağlıklı karar veren, tercih kurallarına uyan öğrencilerin daha isabetli tercih yapacakları şüphesizdir. ÖSS kontenjanlarının artırılması öğrenciler ve velileri sevindirmekle beraber ‘daha doğru tercih nasıl yapabiliriz’ arayışına sürüklemektedir. Önceki yıllara göre kontenjanların artması öğrencilerin öngörüde bulunmasını zorlaştırmaktadır” dedi.
Bu yıl tercihlerin 22 Temmuz - 3 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan Yaşa, “Öğrenciler internet aracılığıyla kendi internet erişim şifrelerini kullanarak tercih yapabilecekleri gibi herhangi bir ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla da tercihlerini yapabilirler. Hataların en aza indirgenmesi adına ÖSYM başvuru merkezi arcılığıyla tercihlerin yapılmasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Yaşa daha sonra şunları kaydetti: “YÖK genel kurulunun aldığı karara göre bu yıl ÖSS'de Sayısal 2 puan türüne göre üniversiteler 127 bin, Sözel 2 puan türüne göre 37 bin, Eşit Ağırlık 2 puan türüne göre ise 93 bin civarında öğrenci alacak. Bu verileri 2008 kontenjanlarıyla karşılaştırdığımızda kontenjanların ortalama yüzde 15 arttığını görmekteyiz. Öğrencilerin tercih yaparken bu kontenjan artışını göz önünde bulundurarak başarı sıralamalarını yüzde on beş esneterek tercih yapmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.
Kişinin meslek belirlerken o mesleğin, yeteneklerine uygun olup olmadığına, iş imkanına, mesleğin avantaj ve dezavantajlarına dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Yaşa, yyrıca çevresindekiler istediği için veya ÖSS’de aldığı puana yakın bir bölüm olduğu için tercih yapılmasının sakıncalı olduğunu vurguladı.
Öğrencilerin tercih yaparken mutlaka bir uzmandan yardım almaları tavsiyesinde bulunan Yaşa, “Sabah Dershaneleri Rehberlik Servisi olarak yeni ve çok önemli bir çalışma yaptık. 2009 ÖSS kılavuzu ile 2008 ÖSS kılavuzunu karşılaştırıp kontenjanı artan ve yeni açılan programların tahmini başarı sıralarını hesapladık ve hangi başarı sırasında ne kadar artış olduğunu belirledik. Konya’daki bütün ÖSS adayları Sabah Dershaneleri Rehberlik Servisinin bu hizmetinden ücretsiz yararlanabilir” ifadelerini kullandı.
ÖSS Tercihinin altın kuralları
- 2009-ÖSYS Yüksek öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu inceleyin. Tercih edilen üniversitenin özel şartlarını okuyun, üniversitenin vakıf mı devlet mi olduğunu tespit edin.
- 2 yıllık yüksek okulları tercih ederken meslek lisesinin ilgili bölümünden mezun değilseniz 0.3 AOBP’li yerleştirme puanınız dikkate alınacak.
- Okumayacağınız bölümleri kesinlikle tercihlerinizin arasına almayınız, çünkü Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç bir bölüme yerleştirildiğinizde gelecek yıl sınava girdiğinizde AÖBP’niz yarı yarıya düşecektir.
- Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümlerini tercih etmek için herhangi bir puan türünden 145 puanı aşmak yeterlidir.
- Tercih yapabilmek için önlisans ve Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri için 145 puan, lisans programları için 165 puan almak gerekmektedir.
- Okumayı en çok istediğiniz bölümleri üst sıralara yazın.
- Ölü tercih diye adlandırdığımız tercihlere dikkat edilmelidir. Genelde yüksek puanlı yerler daha üst sıralara yazılmalıdır.
- Ailenize ve çevrenize danışın ancak son kararı siz verin.
- Mutlaka bir uzmandan yardım alın. Bu yardım alınırken uzmanın yanına hazırlıklı gidin, kontrolleri yaptırmak amacıyla gerekirse tekrar gidin.
- Tercih yaparken başarı sıralamalarını dikkate alın.
- Tercihler yapıldıktan sonra adayın tercihlerini değiştirme hakkı olmadığını unutmayın.
ÖSS de Konya’nın başarısı artıyor
Yaşa yaptığı değerlendirmede 2009 ÖSS sonuçlarının 2008 yılı ile karşılaştırıldığında Konya’daki eğitim seviyesinin kitlesel ve bireysel olarak yükseldiğinin görüldüğünü belirterek, “ 2008 yılında Konya, Sözel ve Eşit ağırlıklı puan türünde ilk 10 sırada yer almazken Sayısal-1 puan türünde 9. sırada yer almıştı. 2009 ÖSS’de ise Sayısal-1 puanda 9. , Eşit ağırlıklı-1 puanda 6. , Sözel-1 puan türünde 5. sırada yer alarak başarısını göstermiştir. Bireysel olarak Sabah Dershaneleri öğrencilerinin Eşit ağırlıkta Türkiye 3.sü, Sayısalda Türkiye 5.si, Sözelde Türkiye 13.’sü, Yabancı dilde Türkiye 87. si olması Konya’nın başarısına katkı sağlamaktadır ”dedi.
Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.