Özdenören için vefa programı
Yayınlanma:
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi,Rasim Özdenöreni anma, vefa ve saygı programı gerçekleştirerek usta yazarı Konyadaki okurları, yazar ve akademisyenlerle buluşturdu.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, Türk düşünce ve edebiyatının usta kalemi Rasim Özdenören’i anma, vefa ve saygı programı gerçekleştirerek usta yazarı Konya’daki okurları, yazar ve akademisyenlerle buluşturdu. Programa konuşmacı olarak, Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi yazar, eleştirmen, Doç.Dr. Turan Karataş, yazar Dr. Alim Kahraman ve Öykü ve Deneme yazarı Dr.Mehmet Harmancı katıldı. Rasim Özdenören’in de katıldığı programda Rasim Özdenören’in bir yazar olarak portresi ve deneme yazarlığı üzerinde duruldu.
Dr.Alim Kahraman, Rasim Özdenören’in kendi çeşitliliği üzerine eserlerini sürdüren bir yazar olduğunu ve 32 eser yayınladığını söyledi. Özdenören’in yazı hayatında 52 yılı geride bıraktığını ifade eden Kahraman, bu sürenin toplum ve bireylerin hayatında uzun bir süre olduğunu kaydetti.
Her kuşağın 25 yılda bir değiştiğini, 52 yılda ise iki kuşak değiştiğine dikkat çeken Kahraman, edebiyat ve sanatta 10 yılda bir okuyucu ve algı değişmesi olduğunun da altını çizerek, “Rasim Özdenören’in okuyucu kitlesi geniş bir yelpazeye sahiptir. Her kesimden okuyucusu vardır. Bunun nedeni ise edebi dilinin çok kuvvetli olması ve yazılarının her görüşten insana hitap etmesidir. Rasim Özdenören’i okumak okyanusta sulara açılmak gibidir. İnsanın değişmez niteliklerinden aşk, ölüm, varoluş kavramların kopmadan, en modern anlatım tekniklerini kullanıyor ve okuyucusuna ayrı bir zevk veriyor. Özdenören’in okuyucuları genelde iki yönlü okuyuculardır. Hem düşünce hem de öykü yazılarını okumaktadırlar. Bazı yazarları okumak insanın düşüncesini geliştirerek, edebiyatta büyük ufuklara ulaşma gücü veriyor. Rasim Özdenören’de bu yazarlarımızın en önde gelenlerindendir” dedi.
Daha sonra söz alan Doç.Dr. Turan Karataş ise, Özdenören’in denemeleri üzerinde durdu. Rasim Özdenören’in yaklaşık 40 yıldır Ankara’da siyasetin merkezinde olduğunu ancak hiçbir siyasal oluşumun sözcülüğünü yapmadığını belirten Karataş, kimseyi kızdırmadan ve şımartmadan edebi kişiliğiyle Özdenören’in ön plana çıktığını dile getirdi.
Rasim Özdenören’in gerçek okuyucusuyla buluşamadığına vurgu yapan Dr. Karataş, “ Özdenören’in eserlerini okumak için gerekli donanıma sahip olmak gerekir. Gündemden kopmadan ama gündeminde esiri olmadan eserlerini okuyucuları ile buluşturan üstad, okuru hep tartışmaya ve düşünmeye çağırır. Denemelerinin içeriğine baktığımızda konuların geniş bir alana yayıldığını görürüz. Dinden felsefeye, aştan sosyolojiye kadar her alanda yazısı vardır. Bu bilgece bir bakış açısına sahip olduğunun bir göstergesidir. Sözün gücünü fark ettiren, ülkemizin nadide yazarlarındandır” diye konuştu.
Programdan sonra Rasim Özdenören’e TYB Konya Şubesi tarafından sanat hayatının 53. yıldönümünde program hatırasına plaket ve ihtiram beratı verildi.
Kültür Sanat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.