Romatizma yaşam kalitenizi bozmasın

Romatizma yaşam kalitenizi bozmasın
Sabahları yorgun uyanma, gün içerisinde kendinizi halsiz hissetme, çalışma isteği duymama gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız yumuşak doku romatizmasına kapılmış olabilirsiniz.

Özel Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, ‘‘yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatabilir. Bu hastalığın belirtilerinin başında ‘yorgunluk’ gelir’’ dedi.

Yumuşak Doku Romatizması hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Bu kişiler genelde mükemmeliyetçi ve hassas yapıdaki insanlardır diyen Özel Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, ‘‘Geceleri yeterince uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve sürekli yorgunluk hissinden dolayı çalışma isteği duymama gibi yakınmaların görüldüğü yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bu romatizma çeşidi, hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Bu kişiler genelde mükemmeliyetçi ve hassas yapıdaki insanlardır. Modern yaşam koşullarının bu yüzden kas romatizması olarak ta bilinen bu rahatsızlığın sayısını artırdığını görmekteyiz’’ diye konuştu.

‘BU ROMATİZMA YAŞAM KALİTENİZİ BOZABİLİR’
Günlük yaşamda büyük sıkıntılara neden olan yumuşak doku romatizmasına, pek çok faktörün etkili olabildiğine dikkat çeken Portakal, ‘‘ Bu romatizma çeşidi insanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun sürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda, stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren fibromiyalji, işyerindeki gergin ortamdan tutun, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya dek pek çok nedenden etkileniyor. Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatilde bu ağrılar azalır’’ ifadelerini kullandı.

‘ROMATİZMANIN BELİRTİSİ YORGUNLUK’
Bu hastalığın en sık 20-50 yaş grubu arasındaki kadınlarda görülmesine rağmen her yaş ve cinste ortaya çıkabildiğini vurgulayan Portakal, ‘‘Aile öyküsü olanlarda, yumuşak doku romatizması görülme sıklığı daha fazladır. Bu hastalığın belirtilerinin başında “yorgunluk” gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Bu kişilerde sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Bu tutukluğu iltihaplı eklem hastalarındaki eklem tutukluklarıyla karıştırmamak gerekir. Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler. Uyku laboratuarlarında derin uykuya geçememeleri, uykuda diş gıcırdatmaları ve istemsiz bazı hareketler yapmaları çok tipiktir. Bu hastalarda baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi ve işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir’’ şeklinde konuştu.

‘ROMATİZMA TEDAVİSİNDE OZON VE HACAMAT’
Bu hastalığın çeşitli tedavi şekilleri olduğunu da ekleyen Uzm. Dr. Mehmet Portakal, konuşmasında şunları kaydetti: ‘‘Bu hastalığın tedavisinde değişik ilaçların ve fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra, lokal enjeksiyonlar, Ozon tedavi, Hacamat – Kupa tedavisi, Biorezonans, Akupunktur, Nöral Terapi, Kuru İğne tedavisi, masaj, hasta ve çevresinin eğitimi, uygun diyet ve düzenli su içilmesi, egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Ozon-Oksijen tedavisinin, fibromiyalji hastalarında çok olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Ozon tedavi, adrenalini okside ederek, hastaların yaşadığı sıkıntı ve depresyonu azaltır. Ozon enjeksiyonu, ağrılı bölgelere noktasal olarak uygulanır ve kronik ağrı şikâyetlerini giderir. Kan ozonu uygulaması da kronik yorgunluk, depresyon, uyku bozuklukları gibi yakınmaları gidermektedir. Kendinize ve sağlığınıza daha fazla zaman ayırmanın yanı sıra yoğun çalışma sırasında verilen molalar da bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntemdir. Hastalığın tespit edilip tedavisinin doğru şekilde düzenlenmesi yaşam kalitenizi yükseltecektir’’ SAMİ GEDİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.