Rus askerleri, Ukrayna askerlerini kuşattı!

Rus askerleri, Ukrayna askerlerini kuşattı!
Rus askeri birlikleri, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Prevalone beldesindeki Ukrayna askeri birliğinin etrafını kuşattı.

Rus askerleri Kırım'da hükümet binalarını ele geçirdi. Binalara Rusya bayrakları açıldı.

Başkent Akmescid (Simferepol) yakınlarındakiUkrayna askeri üssü de, Rus askeri araçları ve askerleri tarafından kuşatılmış durumda.

Habertürk TV yayınına bağlanan Anadolu Ajansı Kırım Muhabiri Halit Gülşen, ülkedeki son durumu anlattı.

Gülşen şöyle konuştu:

TAM BİR İŞGAL SÖZ KONUSU

Şu an sahaya sadece Rus askerleri hakim, tam bir işgalden söz edebiliriz.

TARAFLAR TAHRİKLERE GELMİYOR, OLAYLARA KARIŞMIYORLAR

Kırım Tatarların olayların başından beri hiçbir şekilde tahriklere gelmemeye çalışıyor. Tatar Meclisi de neredeyse hergün toplanıyor ve Tatarlara kendi mahallelerinden çıkmamalarını, kesinlikle kalabalık olan bölgelere gitmemelerini tavsiye ediyorlar.

Zaten burada şu an bütün Rus askerlerinin devlet binalarını, Ukrayna askeri üssünü kuşatmasına rağmen sokakta hayatın rutin olarak devam etmesini sağlayan da aslında Kırım Tatarlarının sokağa çıkmıyor olması.

Kırım Tatarları bir protesto gösterisi düzenlemek istediğinde burada önü alınamayacak sonuçlar doğurabilir. Tatarlar da bunun farkında olduğu için hiçbir şekilde olaylara karışmıyorlar.

KOMUTAN SAF DEĞİŞTİRDİ

Ukrayna'da bir gün önce göreve gelen Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Denis Berezovksi, bundan böyle Rus yanlısı Kırım yönetimi saflarında yer alacağını duyurdu. Kiev vatan hainliği suçlamasıyla dava açtı.

Berezovski internete yüklediği videoda, bundan sonra Kırım Özerk Bölgesi'ne bağlı olarak görev yapacağını açıkladı. Videoda Kırım'ın Rusya yanlısı Başbakanı Sergey Aksyonov'un da Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın yanında olduğu görülüyor. Ukrayna yönetimi bu gelişmeye anında tepki vererek Denis Berezovski'yi görevden aldığını duyurdu. Kiev ayrınca Berezovski hakkında vatana ihanet suçlamasıyla dava açtı. Suçlamaya gerekçe olarak Berezovski'nin Sivastopol'daki Donanma Komutanlığı'nı Rusya yanlısı güçlere teslim etmesi gösterildi. Denis Berezovski Cumartesi günü, Ukrayna'nın Rus tehdidi karşısındaki hazırlıkları çerçevesinde göreve getirilmişti. Sergey Aksyonov ise, Kırım'daki yerel parlamento tarafından Başbakan ilan edilmişti.

Berezovski'nin saf değiştirme kararının ardından konuşan Aksyonov, Kırım'daki Ukrayna donanması personeline Kiev yönetiminin emirlerini dinlememe çağrısında bulundu.

RUS ASKERLERİ UKRAYNA ASKERİ BİRLİĞİNİ KUŞATTI

Öte yandan, Rus askeri birlikleri, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Prevalone beldesindeki Ukrayna askeri birliğinin etrafını kuşattı.

Başkent Akmescit'in 20 kilometre uzağında bulunan Prevalone'deki Ukrayna askeri birliği, 200'ü aşkın Rus askeri tarafından kuşatılmış durumda.

NİZAMİ DÜZEN ALINDI

Rus askerlerinin bölgede 25 zırhlı askeri aracı bulunuyor. Rus birlikleri bölgede üç büyük askeri çadır kurdu ve askeri birliklerin etrafında nizami düzen aldı. Ukrayna askerleri, birliğin dışına çıkartılmıyor.

ABD'DEN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, mevcut Kırım politikasını sürdürmesi halinde Rusya'nın ekonomik yaptırımlar ve yalnızlaşmaya maruz kalacağını söyledi.

ABD'nin CBS kanalında yayımlanan 'Face the Nation' programında konuşan Kerry Rusya'yı, '19. yüzyıldaymış gibi davranarak' yabancı bir bölgeyi 'uydurma bahanelerle' işgal etmeye çalışmakla suçladı.
Kerry, Rusya'nın 'inanılmaz derecede saldırgan' bir tutum sergilediğini belirterek Moskova'nın yine de krizi hafifletme şansının bulunduğunu kaydetti.

Kuzey Atlantik Konseyi (NATO) Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, Kırım'daki son gelişmeler üzerine daimi temsilciler düzeyinde yapılacak Konsey toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'ne aykırı hareket ettiğini belirtti.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini söyleyen Rasmussen, "Ukrayna halkının kendi geleceğini, dışarıdan müdahale olmaksızın, belirleme hakkının yanındayız" ifadelerini kullandı.
Tüm halkın demokratik haklarının sürdürülmesi ihtiyacına ve azınlık haklarının korunmasının gerekliliğine vurgu yapan Rasmussen, "Ukrayna komşumuz ve NATO için değerli bir ortak. Tüm taraflardan acilen bu tehlikeli durumdan uzaklaşmak için her türlü çabayı göstermeyi sürdürmelerini ısrarla talep ediyoruz" dedi. Rasmussen, özellikle Rusya'ya gerilimi düşürme çağrısı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.