'Sadreddin Konevi evrensel bir düşünürdür'

Sadreddin Konevi evrensel bir düşünürdür
Meram Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından organize edilen 2. Uluslararası Konevi Sempozyumu devam ediyor.
Meram Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından organize edilen “2. Uluslararası Konevi Sempozyumu” devam ediyor. Konevi’nin tüm eserlerini tercüme eden ve bu alandaki en önemli araştırmacılardan biri olan Doç. Dr. Ekrem Demirli, “O, tüm tarihimizin en önemli 2 - 3 düşünüründen biridir. Bunu tüm Türkiye’nin çok iyi anlaması lazım” dedi.
 
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Demirli, Sadreddin Konevi’nin herhangi bir insan ya da 13. yüzyılda yaşamış herhangi bir düşünür olmadığının altını çizerek şöyle dedi: “O, tüm tarihimizin yetiştirdiği 2 – 3 düşünürden biridir. Bunu başta Konyalılar olmak üzere tüm Türkiye’nin çok iyi anlaması lazım. Konevi, sadece Müslümanların değil tüm insanlığın sorunlarını ele alan evrensel bir düşünürdür. Bu yönüyle onu özel bir dikkatle ele almamız lazım.”

Doç. Dr. Ekrem Demirli, aynı dönemde yaşamalarına rağmen Konevi’nin, Mevlana’ya göre niçin daha az tanınmasıyla ilgili olarak ise; “Birincisi, Mevlana’nın Mesnevi eserini, herkesin anlayabileceği bir dille anlatması.  Ayrıca Mevleviliğin ritüelleri arasındaki sema vb. etkinlikler de Mevlana’nın iyi tanınmasına katkı sağlamıştır. Sadreddin Konevi, daha entelektüel ve daha ilmi bir gruba hitap etmiştir. Konevi, kendisini daha az bir insanın takip edebileceğini de söylemiştir.  Ele aldığı konular da çok zordur. Mevlana ise daha geniş ve anlaşılır bir üslup kullanmıştır. Konya’yı İslam dünyasının en şerefli ve en önemli merkezlerinden biri yapan bu 2 önemli düşünürün mesajlarıdır”

S. Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da, “Maalesef şehrimizde Konevi yeterince tanınmamaktadır. Sadece kekeme olan çocuklarımız şifa bulsun diye onun türbesine götürülen biri olarak biliniyor. Mevlana, daha sade ve daha yalın bir dil kullanmıştır. Konevi ise gerçek bir ilim adamı ağırlığında daha  felsefi, daha tasavvufi ve akademik bir üslup kullanmıştır. Bu tür sempozyum ve panellerin, Konevi’nin daha iyi tanınmasına vesile olacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Bera Otel'de gerçekleştirilen sempozyumun 2. gününde 5 oturumda 20 tebliğ sunuldu. Yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler, Sadreddin Konevi’nin  farklı yönlerini dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.