Saldırının günü de belli üssü de!
ABD ve müttefiklerinin halkını kimyasal silahlarla katleden Beşar Esed'e karşı nasıl bir plan hazırladıkları giderek netleşmeye başlıyor. Amerikan basını saldırı üssünün Kıbrıs olacağını yazdı. Suriye harekatı için, 2011 Libya saldırısında da kullanılan Kıbrıs'taki İngiliz Ağrotur Hava Üssü'nün kullanılacağı kaydediliyor. Lazkiye'ye 160 kilometre mesafedeki üs çevresinde ve adanın diğer kesimlerinde yaşayan Rumlar, Esed'den gelebilecek olası bir karşı aldırı nedeniyle panik yaşıyor. Washington Post gazetesi askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Esed'in askeri alt yapısını hedef alacak operasyonun kısa süreli olacağını ve Şam'da kimyasal saldırıya maruz kalan hastalar üzerinde incelemeler yapan Birleşmiş Mİlletler (BM) heyetinin dönüşünden hemen sonra başlayacağını yazdı.
ÜÇ GÜNLÜK HAREKAT YARIN
Gazeteye göre, saldırıya ABD'nin Basra'daki 5. filo ile Akdeniz'deki 6. filonun yanında İngiliz filoları, denizaltıları ile Fransızların De Gaulle uçak gemisi de katılacak. Yarın başlayacağı belirtilen harekat üç günden fazla sürmeyecek. Suriye'deki hedefler, denizden fırlatılacak Cruise füzeleriyle vurulacak. Askeri harekatta uzun menzilli bombardıman uçaklarının da kullanılması gündemde.
Hava saldırılarında Şam rejiminin deniz, hava ve kara savunma sistemleri hedef alınacak. Başkent Şam, Humus, Halep, Hama ve Lazkiye gibi kentlerde veya yakınlarında bulunan askeri tesisler de vurulacak.
ÜSLERE YIĞINAK SÜRÜYOR
İngiltere, harekata Tomahawk ve Tornado füzeleriyle donatılmış denizaltılarıyla destek verirken Fransa Charles de Gaulle uçak gemisi ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) savaş uçaklarıyla harekata katılacak.
Kıbrıs'taki İngiliz üsleri Ağrotur ve Dikelya'ya inen asavaş ve kargo uçaklarının sayısındaki yoğunluğun giderek arttığı belirtiliyor. İngiltere'nin Aayrıca Adriyatik denizindeki 4 savaş gemisiyle de operasyonda rol alacağı kaydediliyor.
İSRAİL TEYAKKUZDA
Bu arada İsrail de Suriye'nin olası bir saldırısına karşı şimdiden alarma geçti. Şam'ın 'bize saldırı olursa İsrail'i vururuz" açıklamasına Tel Aviv, her türlü saldırıya sert karşılık verecekleri tehdidinde bulundu.
Rumlar panikte
Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin Suriye'ye yönelik olası bir müdahale için alarma geçirilmesi Rumları endişelendirdi. İngiltere'nin ülke dışındaki en büyük askeri üssü olan Ağrotur ile Dikelya'ya savaş uçaklarının inmesi ve Suriye'den gelebilecek misilleme ihtimali adada tedirginlik yarattı. Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulides, 'İngiliz üslerinin Suriye'ye yönelik bir operasyonda öncelikli rol oynayamayacağını' iddia etti. İngiltere'nin üslerin kullanılacağına dair kendilerini bilgilendirmediğini belirten Kasulides, Suriye'deki gelişmelere yön veren ülkelerle temasta olduklarını söyledi. İngiltere'nin, Kıbrıs'taki egemen üslerinin kullanımı konusunda, Rum hükümetinden izin alma gibi bir yükümlüğü bulunmuyor.
Alarm en üst düzeyde
Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngilizlere ait Ağrotur ve Dikelya üsleri Suriye'ye yönelik olası bir hava harekatı için son 72 saattir alarmda. Kıbrıs'tan Avrupa'ya giden yolcu uçaklarının pilotları, uçuş boyunca radarlarında çok sayıda savaş uçağı gördüklerini ifade ederken İngiltere'nin ülke dışındaki en büyük askeri üssü olan Ağrotur'un, Esed yönetimini hedef alacak olası uluslararası müdahalenin merkezi olacağı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla 2011 yılında Libya'ya düzenlenen hava operasyonunda da Ağrotur hava operasyonlarının merkezi olarak kullanılmıştı.
Hedef hava sistemi
Akdeniz'de bekleyen Amerikan savaş gemilerinin, operasyona Tomahawk ve Cruise füzeleriyle destek vermesi bekleniyor. Menzilleri 1100 km olan füzeler, öncelikli olarak Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef alacak.
5. Filo da hazır
ABD'nin Basra Körfezi'nde bulunan ve bir kasabayı dolduracak personele sahip uçak gemileri bulunan 5. Filo'su, Suriye'ye operasyon için yola çıktı. Saldırıya Akdeniz'deki 6. Filo da katılıyor.
Hagel: Vurmaya hazırız
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD silahlı kuvvetlerinin Devlet Başkanı Obama emir verdiği taktirde Suriye'yi vurmaya hazır olduğunu söyledi. Güneydoğu Asya ülkesi Bruney'e ziyareti esnasında konuşan Savunma Bakanı, Amerikan hava kuvvetleri ile birlikte deniz kuvvetlerinin, Doğu Akdeniz'de Suriye'deki hedefleri vurabilecek yakınlıkta 4 muhribinin konuşlandığını açıkladı. Hagel, Amerikan istihbarat ajanlarının geçen hafta Şam'ın banliyösünde sivillere yönelik yapılan saldırının Esed rejimi tarafından gerçekleştirildiğini netleştireceklerini de bildirdi.
İncirlik de kullanılabilir
ABD ve İngiltere'nin halkına karşı kimyasal silahlarla katliam yapan Beşşar Esed'e karşı bir hava ve deniz operasyonu başlatması halinde, Adana'daki İncirlik üssünün de operasyonda kullanılabileceği belirtiliyor. Suriye'nin başkentine 400 km mesafede bulunan üssün, hava operasyonlarının yanısıra, askeri müdahale için de uygun olduğu biliniyor. Türkiye, Gaziantep ve Adana'da ayrıca NATO'nun bataryalarını bulunduruyor.
Karizması çizilmesin diye saldıracak
Beyaz Saray'dan yapılacak açıklamada Suriye olası bir saldırının gerekçesi olarak 'uluslararası normları ihlal eden bir devletin suçu tekrar işlemesinin önüne geçme' ifadesi kullanıldı. Ancak ABD basını asıl gerekçenin ABD Başkanı'nın itibar ve imajını korumak olduğunu yazdı. Eğer saldırı düzenlenmezse 'Kimyasal kırmızı çizgimdir' diyen Obama'nın bütün karizmasının silineceğine dikkat çekiliyor ve saldırının da sırf bu nedenle yapılacağının altı çiziliyor.
Putin ve Obama'yı Bendar mi ikna etti?
Suudi Arabistan'ın eski ABD elçisi ve şu anki istihbarat şefi Prens Bandar Bin Sultan'ın Suriye'ye opreasyon için Washington ve Kremlin'i ikna ettiği ileri sürülüyor. İngiliz medyası geçen haftalarda Moskova'yı ziyaret eden Bandar'ın Putin'e Rusya'dan silah alacakları sözü verdiği ileri sürüldü. Kremlin'in son krizde Suriye'yi yalnız bırakmasının Bandar'ın vaatlerinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Bandar'ın Obama'nın saldırı kararı almasında da etkili olduğu düşünülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.