Şeb-i Arus'a pek çok devlet başkanı katılıyor

Şeb-i Arusa pek çok devlet başkanı katılıyor
Geçen yıl iktidar ve anamuhalefet partisi liderini bir araya getiren Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine bu yıl
Geçen yıl iktidar ve anamuhalefet partisi liderini bir araya getiren Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine bu yıl, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katılması bekleniyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, günümüzden yaklaşık 700 yıl önce yaşamış olan Mevlana, ardında, Osmanlı döneminde 3 kıtaya yayılan, sevgiyi ve hoşgörüyü ön planda tutan Mevlevilik anlayışını, bugün kendisiyle birlikte anılan Sema'yı ve Mesnevi başta olmak üzere çok sayıda kitap ve yazılı kaynak bıraktı.
     Verdiği mesajları her dilden ve dinden insanlarca her gün daha fazla ilgi gören Mevlana'nın düşünceleri ve Allah aşkını yansıtan büyük bölümü Farsça beyitleri, tüm dünyada büyük ilgi görüyor.
     Türkiye'de de şu an Aşk ve Bab-ı Esrar isimli Mevlana ve Şems'i konu alan popüler romanlar, en çok satan kitaplar arasında yer alıyor.
     Mevlana'ya dünyada giderek artan ilgiyi fark eden UNESCO, 2007'yi ''Mevlana Yılı'' ilan etmiş, Konya başta olmak üzere Türkiye ve dünyanın pek çok yerinde 2077'de düzenlenen etkinlikler, Batı'da Mevlana araştırmacısı ve okuyucularının sayısının daha da artmasını sağladı.
     Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, bu yılki Mevlana'yı Anma Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri'nin, alışılandan farklı ve daha geniş kapsamlı gerçekleştirileceğini, etkinliklerin 7 Aralıkta başlayıp 17 Aralıkta sona ereceğini söyledi. 
     
       17 Aralık tarihinin, Mevlana'nın hayata gözlerini yumduğu gece olduğunu, fakat Mevlana'nın sağlığında, ''Benim öldüğüm gece, sevgiliye (yaradana) kavuştuğum gecedir, düğün gecesidir (Şeb-i Arus)'' dediği için, bu gecenin Şeb-i Arus olarak adlandırıldığını vurgulayan Çıpan, şunları kaydetti:
     ''Etkinliklerin son gecesi olan Şeb-i Arus gecesine dünyanın hemen her yerinden çok önemli konukların katılacağını tahmin ediyoruz. 11 gün sürecek etkinliklere o kadar yoğun ilgi var ki, özellikle 16 ve 17 Aralık için biletler çoktan tükendi. 11 gece ve 4 gündüz olmak üzere toplam 15 sema programı ve Ahmet Özhan'ın solist olacağı tasavvuf müziği konseri gerçekleşecek. Yurt içi ve yurt dışından, adını sayamayacağımız kadar devlet adamı, sanatçı, bilim adamı, bürokrat ve siyasetçi törenlere katılacak. Çok önemli gördüğümüz husus, bu etkinliklerde önceki yıllardaki Vuslat Yıldönümü etkinliklerinde hep Mevlana ön palandaydı. 15-16 Aralık tarihlerinde Sem-i Tebrizi Sempozyumu düzenleyeceğiz. 'Mevlana'yı Mevlana yapan derviş' olarak bilinen Sems-i Tebrizi'yi, dünyanın birçok yerinden gelen çok önemli araştırmacılar tartışacak. Konya'ya gelen binlerce kişi de Şems'i çok farklı yönlerden tanıma imkanı bulacak. Bu açıdan bu yılki programlara Şems-i Tebrizi damgasını vuracak.'' 

     11 Aralıkta İstanbul'da başlayın Konya'da devam edecen Şems-i Tebrizi Sempozyumu'a, ünlü Mevlana araştırmacıları California'dan Camille Helminski ve Carl Ernst, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı, Mevlana'nın 33. kuşaktan torunu Esin Çelebi, İran'dan Muhammed Ali Movahhid, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Merkezi Müdürü Nuri Şimşekler, ABD'den Omid Safi gibi çok sayıda çok sayıda önemli isim, tebliğ sunacak.
     Etkinliklere yurt dışından en fazla İran, ardından Uzak Doğlu ülkeleri ve Amerika'dan katılım olduğu öğrenilirken, 17 Aralık akşamındaki Şeb-i Arus'a İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katılabileceği, ancak henüz kesin teyidin Konya'ya ulaşmadığı öğrenildi. 
     
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.