Selçuk Üniversitesinden Azerbaycanda kongre

Selçuk Üniversitesinden Azerbaycanda kongre
Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Müzesi - Azerbaycan Halk Tatbiki Sanatlar Müzesi ve İstanbul Halı-Kilim...
Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Müzesi - Azerbaycan Halk Tatbiki Sanatlar Müzesi ve İstanbul Halı-Kilim Derneği işbirliği ile Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “4. Uluslararası Türk El Dokumaları ve Gelenekli Sanatlar Kongresi - Sanat Etkinlikleri” gerçekleştirildi. 10 oturumda 50 bildirinin sunulduğu kongrede, Selçuklular döneminde halıcılığın önemine değinildi.Kongrenin açılışında söz alan Azerbaycan Tarih Müzesi Direktörü Naile Velihanlı, işbirliğinden duyduğu memnuniyeti belirterek, iki kardeş ülkenin bu tür iş birliklerini artırması gerektiğini kaydetti. Velihanlı ayrıca Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e de etkinliğe destekleri nedeniyle teşekkürlerini göndererek, kendisine iletilmek üzere plaket sundu.
 “SELÇUKLULAR HALICILIĞIN ALTIN ÇAĞINI YAŞATTI”
Kongre Genel Sekreteri, Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Elemanı Ahmet Aytaç ise Selçuklu halılarının başkentinden, Selçuklu payitahtı Konya’dan selam getirdiklerini belirterek, “İki devlet tek millet olduğumuz Oğuz boylu Azerbaycan Türkleri ile böylesi önemli bir çalışmayı gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi. Aytaç, “Kongremizi 3 yıldır Konya’da gerçekleştiriyorduk. Bu yıl 4’üncüsünü Bakü’de gerçekleştirmek istedik. Halı tarihinde Selçuklu halıları Türk el dokumacılığının altın çağını oluşturur. Dünya tarihinde bugün bile örnek gösterilen, en değerli halılar Selçuklular döneminde dokunmuştur. Selçuklular bugüne kadar bu yönüyle pek ön plana çıkmadı ancak biz buna vurgu yapmak istiyoruz. “ dedi. Toplam 10 oturumdan oluşan kongrede yaklaşık 50 bildiri sunuldu. Panelin ardından Selçuklu halılarından oluşan sergi açılışı gerçekleştirildi. Kongre kapsamında konuklar, Gobustan Açık Hava Müzesi, İnce Sanatlar Müzesi ve Halk Tatbiki Sanatlar ve Haçla Müzesi’ni gezerek incelemeler yaptı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.