Selçuklu sempozyumu için çalışıyorlar
Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu Bilim Kurulu çalışmalarına başladı. Sempozyum için sunulan Tebliğler Bilim Kurulu tarafından değerlendirildi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Büyük Selçuklu Mirası Projesi kapsamında II. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti ‘Selçuklarda Bilim ve Düşünce Sempozyumu’ çalışmaları sürüyor. Çalışmalar kapsamında Bilim Kurulu üyeleri toplanarak sunulan tebliğleri değerlendirmeye başladı.
Toplantıda sempozyumla ilgili görüşlerini dile getiren Bilim Kurulu Üyeleri, Selçuklu Belediyesinin daha önce çok fazla araştırılmamış ve bilinmeyen bu konuyu ele almasının önemine dikkat çektiler. Bilim adamları, Selçuklu Belediyesine sempozyumu gerçekleştirmek için yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür ettiler.
Toplantıya Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Demirci, Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Salim Koca, Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Prof. Dr. Mehmet Şeker, Prof. Dr. Mikail Bayram, Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Doç. Dr. Muhittin Uysal, Prof. Dr. Bayram Ürekli, Prof. Dr. Muhittin Tuş, Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Doç. Dr. Nuh Aslantaş katıldı.
Sempozyum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Salim Koca, “Selçuklular Dönemi Türk Tarihi içerisinde yeni bir dine ve medeniyete girdikleri dönemi ifade eder. Bu dönem üç asırlık bir süreyi içine alır. Bu dönemde Türkler İslam dünyasına yeni bir canlılık getirmişlerdir. İlim, kültür, ekonomi ve sosyal hayata canlılık getirmişlerdir. Çünkü Selçuklular kurdukları devleti yerli halka açmışlar, halk içerisinden zeki yetenekli olanlarla birlikte çalışmışlardır.
Durağanlaşmaya başlayan İslam medeniyeti Türkler tarafından uygulanan siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal politikalarla canlılık ve hareketlilik kazanmıştır. Bu da Selçuklularla başlamıştır. Organize edilen sempozyum da bu canlılık ve dinamizm tüm yönleri ile ortaya konarak ele alınacak, gelecek dönemlere ise ışık tutacak düşüncesindeyiz” dedi.
Sempozyum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak da, “Selçuklu tarihi dünya ve Türk tarihçiliğinde maalesef talebi az olan bir konu olmuştur. Bu bakımdan böyle bir sempozyum düzenlenmesi bilim dünyasının dikkatini bu konuya çekmek ve konuyu aktüel hale getirmek açısından önemlidir. Bu toplantının sonuna kadar takip ettiği seyri dikkatlice inceleyecek olursak bundan sonraki toplantılar için model olacak veriler elde edeceğiz.
Böyle bir etkinliğin düzenlenmesi ve hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür ediyor ve yetkililerini kutluyoruz” dedi.
Sempozyuma Türkiye’den ve özellikle Ortadoğu ve Kafkaslar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden 400’ün üzerinde tebliğ özeti gönderildi. Bu tebliğ özetlerinin değerlendirilmesinin ardından sempozyumda sunulacak tebliğler için bilim adamlarına çağrı yapılarak sempozyuma katılmaları sağlanacak.
Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumunun ulusal ve uluslararası düzeyde 2011 yılının en önemli kültürel etkinliği olduğu değerlendiriliyor.
Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu 20-21-21 ekim 2011 tarihlerinde Konya da yapılacak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.