Sevginin gücü
Konya'da merdiven boşluğunda bulunduktan sonra yuvaya teslim edilen yüzde 70 zihinsel engelli 5 yaşındaki kız çocuğu, koruyucu aileliğini üstlenen çiftin gösterdiği ilgi ve sevgi sayesinde yaşama bağlandı, engelli durumu kısa sürede yüzde 20 geriledi.
A.N.E. üç yaşındayken kendisi gibi zihinsel engelli iki yaşındaki kardeşi Z.N.E. ile iki yıl önce merkez Karatay ilçesindeki bir apartmanın merdiven boşluğunda bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, kız kardeşleri Konya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.
Üzerlerindeki elbiseler oldukça eski ve kirli olan, altlarına bağlanan bez ise uzun süredir değişmediği fark edilen kız çocukları için yetkililer seferber oldu.
Rehabilitasyon çalışmalarına hız verilen kardeşlerin durumuna Konya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünde çalışan Harun Kurtlu (39) çok etkilendi.
Üç kez tüp bebek tedavisi denemelerine rağmen çocukları olmayan Harun Kurtlu, durumu eşi Esme'ye (41) açtı. Kendisi de öncesinde ağır engellilerin bulunduğu merkezde çalışan Esme Kurtlu eşinin kararını destekleyince şimdi 5 yaşında olan A.N.E'nin koruyucu aileliğini üstlendi.
Fedakarca ilgilendiği A.N.E'nin kendilerinin bir parçası olduğunu belirterek sözlerine başlayan Esme Kurtlu, yaptığı açıklamada, kızlarının ilk başlarda içine kapanık, duygu ve düşüncelerini ifade edemeyen bir çocuk olduğunu dile getirdi.
Kelime dağarcığı sadece ''anne ve baba'' kelimeleriyle kısıtlı olan çocuğun kısa sürede birçok kelimeyi kullanmaya başladığını vurgulayan Kurtlu, çocuğa banyo yaptırmak istediklerinde sudan çok korktuğunu fark ettiklerini söyledi. Kurtlu, ''Onun su fobisini yenmek için önce eşim ve ben kıyafetlerimizle banyo yaptık. Bu durumu sürekli tekrarladık. Sonra kendisi ayağını suya değdirmek istedi. Zamanla da suya alıştı'' dedi.
- "Engelli çocuğu ne yapacaksınız?" diyenler utandı
Paylaşımı ve neyin ne olduğunu bilmeyen kızlarıyla markete gittiklerinde yaşadıklarını anlatan Kurtlu, şunları anlattı:
''İlk gün her şeyi almasını sağladık. İkinci gün sadece bazı şeyleri alabileceğini anlattık. Aldıklarının aynısından evdeki yeğenimize götürmemizi kendisi istedi. Sonra herkesin 'anne', 'baba' olmadığını açıkladık. Yürüşüyü bile normal değildi. Çocuğun bir çok davranışı kısa sürede düzeldi. Şimdi cümle kuruyor, derdini anlatıyor, olaylar karşısında tepki gösterebiliyor. O bizim prensesimiz. O benim canım, yoldaşım. İlk başta bizi çok yadırgadılar ama şimdi takdir ediyorlar. İlk başta 'engelli çocuğu ne yapacaksınız? Alıp da başınıza bela mı edeceksiniz?' diyenler, kızımdaki değişimi görünce benden özür bile dilediler. Bir bayramda kendi isteğiyle kardeşiyle görüştürdük. Aslında kardeşini de almak istedik ancak ona başka bir aile sahip çıkmış.''
Harun Kurtlu ise tek amaçlarının bu gibi çocukları hayata kazandırmak olduğunu bildirdi.
- Yüzde 70'ten yüzde 50'ye gerileyen engellilik durumu
Konya Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Cemil Paslı da koruyucu aileler üzerinde hassasiyetle durduklarını ifade etti. Çocukların aile sıcaklığını koruyucu ailelerde bulabildiğine işaret eden Paslı, şöyle devam etti:
''Her hafta çocuklarımızı düzenli tarıyoruz. Şu an 63 çocuğumuz koruyucu ailede bulunuyor. İkisi engelli 10 erkek çocuğumuz ise koruyucu ailelerini bekliyor. Bir aileninin uzatacağı el bekleyen bu 10 çocuğumuzun hayatını değiştirebilir. İki yıl önce bize teslim edilen üstelik engelli iki kardeşe, iki aile sahip çıktı. Aile ortamında gösterilen sevgi ve şefkat bu çocuklardan birinin yüzde 50 engellilik durumu sıfıra, diğer çocuğumuzun yüzde 70 engellilik durumu ise yüzde 50'ye geriledi. Eminim ilerleyen dönemlerde ailelerin göstermiş olduğu fedakarlıklar sayesinde bu iki çocuğumuz da yaşıtları gibi toplumun bir bireyi olacak. Çocukların bir elini zaten devlet hiç bırakmıyor, sadece ailelere diğer elinden tutmak kalıyor. Bakanlığımız çalışanları olarak ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesinden hareketle insanın en sağlıklı yaşam alanının ‘aile çatısı ve sıcaklığı’ olduğu bilinciyle çalışıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.