
Sırlı Gömleklerin Esrarı
Deyişteki uğurlama kısmında ki söz değişse de özünde anlam aynıdır.
Yani sonra uyandırılacak kanı ne olursa olsun, ilk görünüş önemlidir.
Muhakkak ki imajı belirleyen kıyafet, nezaketi oluşturan davranış, bilginin tespiti konuşma, görgüsünün anlaşılması ise yeme içmeyle ölçülür.
Durum bu denli netken, adeta dış kimlik görünümünde olan kıyafet seçiminden, siyasilerde nasibini almış, liderlerin giyinişleri sözleri kadar konuşulmuştur.
Son örnekse tabi ki hala tartışmaları devam eden AK Parti’nin büyük kongresi ve Başbakan Erdoğan.
Gömleğindeki logo üzerine ütopik iddialar anında başladı. Mason işareti olan tek göz sembolünden tutunda, çok bilinmeyen bir gömlek markası tahminine, güvenlikle ilgili bir sistemin parçası olduğuna kadar birçok tahmin yürütüldü.
Tüm bu senaryolar döne dursun, gerçek ise zannedilenin tam tersi çıktı. Meğerse bu sembol, Erdoğan’ın özel terzisinin kendi logosuydu.
Bir gömlek üzerine çıkartılan bu denli yaygara sosyolojik olarak incelenmesi gereken bir mevzu.
Gerçi güzel ülkem, liderler ve giyinişleriyle ilgili gündemlere alışık.
Geçmiş zamanlarda, ETRO gömleğiyle firmanın tanınırlığını arttıran Kılıçdaroğlu, bu tür tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
Uzun boyu ve sporcu geçmişinin etkisiyle olsa gerek, giysilerini başarıyla taşıyan Başbakan ise takımlarını Ramsey’den seçiyor. Zaruri olmadıkça kravat takmayan Erdoğan’ın, giysilerindeki tüm detayların yanı sıra, boynunda taşıdığı muska bile medyanın gündeminde.
Kıyafetlerin seçiminde, özellikle gömleğin belirlenmesinde tek konu sadelik değildi elbette.
Aslında ecdadıyla yeni barışan bir nesil olaraktan, yalnızca üzerinde bir kişinin çalıştığı çok önemli bir konu padişah kıyafetleri.
Eşref Saati’nde yazılan kimi özel gömleklere , müneccimlerin tespit ettiği tarihe göre başlanılmış. Yazılar genellikle geometrik şekiller içine yazılmış. Kur’an surelerinden başka,Esmaü’l-Hüsna, dört büyük meleğin adı, nübüvvet mührü (peygamberlik işareti) , hadisler, dualar, istek ve yakarışlar mevcut.
Uzmanlara göre kumaşların “8 bin çözgü ipiyle” nasıl dokunduğu, nasıl bir teknik kullanıldığı ise günümüzde dahi bilinmiyor.
Gömleklerin şifresini ve dokuma tekniğinde kullanılan formülün araştırılması ise çok özel bir amaç için gerekli. Mimaride adı çok geçen, Altın Oran’ı, yerli tekstilin hizmetinde kullanmak.
Hem tarihi daha iyi anlamak, hem de tekstil gibi ülke olarak geliştiğimiz bir alanda fark yaratabilmek için.
Selam ve dua ile
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.