Soğuk savaş yeniden

Soğuk savaş yeniden
Ukrayna'da patlak veren kriz, Batı dünyasını ve Rusya'yı yeniden Soğuk Savaş'ın başladığı 1946'lara götürdü.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve ardından Ukrayna'nın doğu kentlerini işgal korkusu, Batı dünyası ile Rusya arasındaki Soğuk Savaş'ı yeniden tetikledi. Her iki kamp da tıpkı Soğuk Savaş'ın başladığı 1946'lardaki gibi Doğu Avrupa sınırlarına askeri yığınak yapmaya başladı. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Rus ordusunun Ukrayna için oluşturduğu tehdide karşı alınacak önlemler arasında Doğu Avrupa'daki müttefik ülkelere Amerikan askeri konuşlandırılmasının da yer aldığını söyledi.

ÖNLEM PAKETİ MESAİSİ

NATO Konferansı'na katılmak için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan General Breedlove, 'Halihazırda en doğudaki müttefiklerimize garanti sağlamak için karadan, havadan ve denizden alınacak önlemler paketi üzerinde çalışıyoruz. Planı gelecek haftadan önce tamamlayıp sunmaya çalışıyoruz' dedi. Amerikan askerlerinin Rusya'ya en yakın müttefik ülkelere gönderilip gönderilmeyeceği sorusuna yanıt veren Breedlove, müttefiklerden gelecek katkıları değerlendireceklerini söyledi

40 BİN MUHARİP RUS ASKERİ

Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri varlığının devam ettiğine işaret eden General Breedlove, 'Sınır bölgesinde yaklaşık 40 bin Rus askeri var. Bence bu, çeşitli muharip sınıflardan oluşan bir ordu. Bir başka deyişle bölgede kendisine verilecek askeri görevleri yerine getirmek için gerekli tüm tedariklere sahip bir Rus ordusu var' diye konuştu. Breedlove, Ukrayna sınırı boyunca konuşlanan Rus ordusunun sahra hastaneleri, haberleşme birimleri, savaş uçakları, helikopterleri ve ağır silahları olduğuna da dikkati çekti.

KREMLİN'İN NİYETİ 'AÇIK' DEĞİL

Rusya'nın niyetinin hala açık olmadığını belirten NATO Generali Breedlove, Rus ordusunun yerinde kalıp sadece varlığıya bile Ukrayna'ya gözdağı verebileceğini, güneye doğru hareket edip Kırım ile bir köprü oluşturabileceğini ya da Ukrayna'nın doğusunda etnik Rusların Rusya ile birleşmek istediği bölgeleri işgal edebileceğini söyledi. Moskova ise, NATO'yu Ukrayna krizini kullanarak bölgeye asker yerleştirmekle suçladı.

Polislere ateş açın talimatı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Andrey Sençenko, Lugansk kentinde Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) binasını ele geçiren göstericilerle müzakerelerin bir sonuç vermemesi durumunda önümüzdeki saatlerde saldırının başlayabileceğini açıkladı. Sençenko, 'Şu an itibariyle Donetsk'teki durum istikrara kavuştu. Lugansk'a gelince, SBU binasının içinde bulunan silahlı adamlar önümüzdeki saatlerde, gün sonuna kadar, eylemlerinin sonuçlarını kavrayamazsa saldırmak zorunda kalacağız. Teslim olmazlarsa etkisizleştirmek için ateş aç emri verilecek' dedi.

Çözüm reçetesi federal yönetim

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Entitüsü Direktörü Zatulin, 'Ukrayna krizinde konuşulması gereken asıl konu, bu ülkenin toprak bütünlüğünün tehlikede olması değil, federal bir yapının oluşturulması sorunudur' dedi.

ZİRVE PERŞEMBE'YE

Moskova yönetiminin, Ukrayna'nın güney ve doğusuna ekonomik olarak yardım edemeyeceğini savunan Rus uzan, Kremlin'in buraları topraklarına katma düşüncesinde olmadığını iddia etti. Bu arada, krizin aşılması amacıyla AB, ABD, Rusya ve Ukrayna, dörtlü formatta bir araya gelecek. Toplantının yeri, tarihi ve içeriği konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten diplomatik kaynaklar, toplantının gelecek perşembe Cenevre'de yapılmasının öngörüldüğünü belirtiyor. Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa'nın katılması bekleniyor.

Göstericilere karşı paralı 'Coniler'

Ukrayna'nın Donetsk şehrindeki protesto eylemlerinin bastırılması için Amerikalı paralı askerleri taşıyan uçağın kente iniş yaptığı kaydedildi. Rus basınına göre göre paralı asker grubu şimdilik 100 kişiyi buluyor. Söz konusu birliklerin Amerikan Blackwater ve Greystone askerleri olduğu iddia ediliyor. Blackwater kurucusu Erik Prince, daha önce CIA ve Pentagon ile her zaman çok yakın temaslarda bulunduklarını açıklamıştı.

AKPM'den Rusya'ya ihraç cezası

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya'ya ilişkin kararı kabul etti. Rusya heyetinin kuruldaki oy hakkı ve yönetim organlarındaki görevleri bu yılın sonuna kadar elinden alındı. Karara 145 parlamenter 'evet' derken, 21'i karşı çıktı, 22'si çekimser oy kullandı. Parlamenterler, kurulun izleme komisyonu başkanı Stefan Shtennah'ın raporunu destekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.