Sosyal medya sağlığımızı tehdit ediyor
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hayati Arık, 45 dakikadan fazla bilgisayar başında kalındığında veya akıllı cep telefonundan sosyal medyayı takip edildiğinde göz kırpma sayısının düştüğünü, ultraviyole ışınının etkisiyle de gözün korumasız hale getirildiğini söyledi.
Teknoloji ilerledikçe ve teknolojinin nimetleri hayatımıza girdikçe bu tarz sorularla daha çok karşılaşmaya başlıyoruz. Cep telefonlarının kansere neden olup olmadığı yıllardır tartışılır durur ülkemizde. Şimdi de buna benzer sorular akıllı/mobil cihazlar için soruluyor. Akıllı cihazları gün geçtikçe daha çok kullanıyor, ufacık ekranlara bakarak işlerimizi halletmeye çalışıyoruz. Tıbbi olarak kanıtlanan çok net sonuçlar olmasa da bu tarz cihazlarla yoğun bir şekilde haşır neşir olmak gün sonunda bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor.
Teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle bilgisayarlar, akıllı cep telefonları hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Günlük işlerimizi oldukça kolaylaştıran bu teknolojik cihazlar, uzun süre kullanıldığında ise sağlık problemleri de kaçınılmaz oluyor.“Bilgisayar başında göz kırpma sıklığı dakikada 10’a düşerken, bilgisayar başından kalktığımızda 25 kez gözlerimizi kırpıyoruz” şeklinde konuşan Dr. Hayati Arık, “Gerek cep telefonları gerek bilgisayarlar sürekli zararlı ultraviyole ışınları yayan cihazlardır. Bir de gözün kırpma sayısı azaldığı zaman gözümüze olan zarar katlanarak artıyor” dedi.

EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Uzun süre sosyal medya ile ilgilenildiği zaman gözlerde yanma, batma, kaşıntı, çift görme ve sinirlilik halleri en çok görülen göz rahatsızlığı belirtileri olduğunu söyleyen Farabi Hastanesi göz hastalıları uzmanı Dr. Hayati Arık, “Bu tür cihazlardan en çok çocuklar etkileniyor. Çünkü çocuklarda gelişen bir kornea söz konusudur. Göz yüzeyinde oluşabilecek bir hasar artarak devam edeceği için çocuklarda bilgisayar ve cep telefonu kullanımına daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bilgisayar başında 45 dakikadan fazla kalmamız gerekiyor. Eğer bilgisayarla iş yapan kişilersek 45 dakikada bir ara verip, gözlerimizi dinlendirdikten sonra tekrar çalışmamıza devam etmemiz gerekiyor. Bilgisayara olan uzaklığımız olabildiğince uzak olmalıdır” şeklinde konuştu.
DURUŞ BOZUKLUKLARINA YOL AÇIYOR
Mobil cihazlarla beraber ortaya çıkan önemli bir sorun da duruşumuz ile ilgili bozukluklar. Mobil kullanıcıların yüzde 91 özellikle mesaj yazarken boyunlarını aşırı esnetiyorlar. Eskiden insanların 40’lı ve 50’li yaşlarda karşılaştığı eklem rahatsızlığı bugün maalesef 15 yaşındaki mobil kullanıcılarda gözlemlenmektedir. Ekran başında çalışanların çalışmalarına sık sık ara vermeleri, günlük vücut esneme hareketleri yapmaları, susuz kalmamaları ve düzenli egzersiz yapmaları tavsiye ediliyor. Direksiyon başında telefonları ile oynayanların ve özellikle mesaj atanların ise diğerlerine kıyasla kaza yapma oranının 23 kat artığı da belirtiliyor. Araba kullanırken telefonla konuşmadan duramayanlara, araç içerisinde bluetooth destekli cihazlar ile konuşmaları yönünde verilen tavsiyeler veriliyor. MERVE ATEŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.