Sosyal medyanın cazibesi gazete sayfalarında
Yayınlanma:
İnternetin yaygınlaşmasıyla birçok ülkede tiraj kaybeden gazeteler, bu açıklarını sosyal medya içeriklerini "Twitter günlüğü" şeklinde sayfalarına taşıyarak kapatmaya çalışıyor.
İnternetin yaygınlaşmasıyla birçok ülkede tiraj kaybeden gazeteler, bu açıklarını sosyal medya içeriklerini "Twitter günlüğü" şeklinde sayfalarına taşıyarak kapatmaya çalışıyor.
Basın tarihiyle yaşıt olan gazetelerin tirajları, internet çağı ile birliklikte yaşanan değişimle her geçen gün biraz daha azalıyor.
ABD ve Avrupa'dan başlayarak birçok gazete, son yaşanan küresel ekonomik krizin etkileriyle de birlikte ya başka gazetelerle birleşme yoluna gitti ya da küçüldü. Bunda en büyük etkenlerden biri, internet kullanımının yaygınlaşması ve haberi internetten okumanın herkes için daha kolay, daha az maliyetli olmasıydı. Twitter, Facebook gibi sosyal medya da internet medyasının, yazılı basına kurmaya başladığı üstünlüğü daha da perçinliyor.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyanın yazılı basına oranla daha popüler hale geldiğini kabul etmekle birlikte, yazılı basına göre halen çok daha güvensiz bir mecra olduğunu vurguladı.
Balcı, "Sosyal medyada pek çok kişi kendi kimliğiyle yazsa da burayı bir özgürlük alanı olarak görenler, sahte hesaplarla, kendi fikirlerini ya da başkasının fikirlerini ifade ediyor. Bu durum internet mecrasına güveni azaltıyor. Aynı haberin kağıt üzerindeki inandırıcılığı ile internetteki inandırıcılığı arasında halen çok büyük fark var" dedi.

-Sosyal medyadan yararlanma çabası-
Yazılı basının tiraj kaybına değinen Balcı, "Evet, konvansiyonel basın dediğimiz ulusal ve yerel gazeteler, son dönemde sayfalarına, kısa ve öz cümleler gibi sosyal medya paylaşımlarını taşımaya başladı. Yazılı basın elbette tümüyle yok olmayacak. Bu uygulama, internet siteleri de olan gazetelerin tiraj için sosyal medyadan yararlanma çabasıdır" diye konuştu.
Konya'da yayın yapan Yeni Haber Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Akif Solak da ürettikleri basın ürünü olan gazeteyi daha cazip kılmanın temel amaçları olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Demokrasilerde basının denetleme gücü yadsınamaz. Basının bu hayati fonksiyonunu yerine getirebilmesi için daha güçlü bir yerel basına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu arada daha çok okunmak da istiyoruz. Yoğun ilgi gören sosyal medya içeriğinden neden yararlanmayalım- Biz de bu amaçla, her gün 'twitter günlüğü' adı altında özel bir sayfa hazırlıyoruz. Ulusal basın, yıllardır sosyal medya içeriklerini, gerek kısa özlü cümleler, gerekse haber olarak günden güne artan oranda sayfalarında kullanıyordu. Biz de sosyal medyanın gücünü, yerelde sayfalarımıza taşımak istedik. Güzel geri dönüşler alıyoruz, uygulamamız devam edecek."
-Murat Aslan'ın özel haberi- / AA
Medya-Magazin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.