Suriye için Kongre'den yetki talep etti

Suriye için Kongreden yetki talep etti
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıt için askeri güç kullanma talebini, resmi olarak Kongre liderlerine gönderdi.
YÖK, meslek liselerine öğretmen yetiştiren teknik eğitim fakültelerine sınav ve ek eğitimle mühendislik yolunu açtı. Karar teknik eğitim fakültelerini sevindirdi, mühendislik fakülteleri ise tepkili.
 
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı Genel Kurulu, teknoloji ile mühendislik fakültesindeki mühendislik programlarının eşdeğer olduğunu açıkladı. YÖK, teknoloji fakültelerindeki mühendislik mezunlarının mühendis unvanını kullanabileceğine karar verdi.
 
Teknik eğitim fakülteleri mezunları önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sınavına girecek. Bu sınavda başarılı olanlar, 2 dönemlik eğitim sonrasında mühendis unvanını alacak.
 
Bu karar iki fakülteyi karşı karşıya getirirken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), YÖK kararına itiraz ederek, yürütmeyi durdurma davası açtı. Ayrıca Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı'nın iptalini istedi.
 
ORTALIK KARIŞIR
 
Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yunus Çengel, uygulamayı “Tartışmalı ve çok doğru olmayan bir karar” şeklinde eleştirdi. Çengel, “Mühendisin görevi tasarımdır. Usta veya teknisyen ise el becerisi kullanır. İş ile eğitimleri farklıdır.
 
Teknisyenleri mühendis yaparsanız, ortalık karışır. Mühendis olmak için dünya standartlarında, temel bilim ağırlıklı mühendislik eğitimi lazım. Türkiye Ar-Ge yapan ülke olmadığı için iyi mühendise ihtiyaç var” dedi.
 
20 YILDIR BEKLİYORUZ
 
Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yükler, kanunun 1993'te çıktığını, ilk kez uygulanacağını kaydetti. Yükler, “Mezunların, teknik öğretmen ve gerekli eğitim sonrası mühendis de olabilmesi bizim için sevindirici bir durum. 20 yıldır bekliyorduk” dedi.
 
İyi mühendisler iş bulabilecek
 
Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakçı, teknik eğitim mezunlarının meslek liselerine öğretmen olarak atanamadığına dikkat çekti. Çanakçı şunları söyledi: “Mezunlar unvan sıkıntısı yaşıyordu. Bu sıkıntının aşılabilmesi için teknik eğitim fakülteKongre'ye gönderilen taslak tasarıda, Suriye rejiminin 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında binden fazla Suriyelinin ölümüne neden olan kimyasal saldırı düzenlediği, bunun savaş kanunları ve uluslararası normların ihlali anlamına geldiği, "Syria Accountability" ve "Lebanese Sovereignty Restoration Act of 2003" düzenlemelerinde Kongre'nin Suriye'nin kitle imha silahı edinmesinin Ortadoğu'yu ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ettiği gibi gerekçeler sunuldu.
 
Tasarıda, ABD'nin bu yetki ile bağlantılı olarak askeri güç kullanmasının, kimyasal silahlar veya diğer kitle imha silahlarının gelecekte potansiyel kullanımı noktasında caydırıcı, engelleyici, önleyici ve azaltıcı olması gerektiği, yönetim ve yasama kanatlarının birlik içindeki eyleminin Amerika'nın kararı yönünde güçlü bir sinyal göndereceği ifade edilirken, Suriye'deki çatışmanın ise ancak siyasi uzlaşma yoluyla çözüleceği kaydedildi.
 
Tasarıda, ABD Başkanı'nın, Suriye'de kimyasal veya diğer kitle imha silahlarının kullanımı veya terörist gruplara transferi dahil yayılımını önleme ve caydırma ile bu tür silahlara karşı ABD ve müttefiklerini korumak için Başkan'a askeri güç kullanması yetkisi verilmesi talebinde bulunuldu. leri mezunlarına mühendislik hakkı verildi.
 
Bu kararla mağduriyetler giderilecek ve piyasanın ihtiyacı karşılanacak. Mezunlarımız, mühendislik eğitimini de alacakları için aralarında fark kalmayacak. Mühendislik fakültesi mezunuyla aynı statüde değerlendirilecekler. İşsiz mühendis sayısı artacak. Ancak, iş bulanlar da iyi mühendisler olmak zorunda olacak. Kendini yetiştiren mühendis, elbette piyasada yer bulacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.