Tarihi medrese ilgi bekliyor
Yayınlanma:
20ye yakın işyeri bulunan tarihi Yılanlı Medrese kaderine terk edildi.
20’ye yakın işyeri bulunan tarihi Yılanlı Medrese kaderine terk edildi. Kapısı dar olan ve giderek harabeye dönüşen tarihi mekan, yetkililerin ilgisizliği nedeniyle esnaf tarafından terk edilmeye başladı.
Osmanlı’dan günümüze kadar gelen tarihi bir mekan olan Yılanlı Medrese, bakım istiyor. Günümüzde, Kapı Camii civarında Hazır Elbiseciler ve Çeyizciler Çarşısı olarak bilinen tarihi çarşının esnafı, yetkililerin çarşıya ilgisiz kalması ve ekonomik zorluklar nedeniyle bir bir işyerlerini kapatıyor.
İkinci derecede sit alanı olması nedeniyle yetkililerin çarşıya gerekli bakımı yapmadığını savunan çarşı esnafı, Bedesten Çarşısı’na yapılan restorasyon uygulamasının kendi çarşılarına da uygulanmasını istiyor.
Birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bölgede yer alan Yılanlı Medrese, dış görünüşü ile tam bir harabeyi andırıyor. Mahalli seçimlerden önce Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı’nın oy istemek için çarşılarını ziyaret ettiğini ve seçilmesi durumunda çarşı ile yakından ilgileneceği sözünü verdiği anlatan tarihi çarşı esnafı, “Seçimlerden önce Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı bize söz verdi. Ama seçim bittikten sonra bir daha yüzünü göremedik. Çarşımıza da bir daha gelmedi. Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı da, Sedar Kalaycı’nın verdiği söze kefil oldu. Ama zaman geçtikçe o sözlerin oy için olduğunu anladık. Çarşıya giriş kapısı dar olduğu için zorluklar yaşıyoruz. Çarşının içerisi de harabe görünümünde. Çatıları yıkılacak duruma geldi. Dışarıdan hoş bir görüntü sunmuyor. Çoğu esnafta gerekli ilginin gösterilmemesi nedeniyle işyerini kapattı. Çarşı esnafı olarak zor durumdayız. Bedesten Çarşısı’na uygulanan restorasyon çalışmasının, Yılanlı Medrese’ye de uygulanmasını istiyoruz. Çünkü burası da tarihi bir alan” ifadelerini kullandılar.
Çarşı, Yılanlı Hoca olarak anılan bir kişinin, 1900’lü yıllarda medrese bahçesinde öğrencilerine din eğitimi vermesinden dolayı, Yılanlı Çarşı olarak anılıyor. Daha sonraları Bit Pazarı olarak anılan yer, günümüzde ise Hazır Elbiseciler ve Çeyizciler Çarşısı olarak biliniyor.
Kültür Sanat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.