Tarımsal kalkınma olmadan ilerleme olmaz
Yayınlanma:
Tarıma yapılan yatırımlar her yıl her geçen yıl artmaya devam ederken beklenen yağışların toprağa düşmemesi çiftçiyi tedirgin ediyor.
Tarıma yapılan yatırımlar her yıl her geçen yıl artmaya devam ederken beklenen yağışların toprağa düşmemesi çiftçiyi tedirgin ediyor. Tarıma yapılan yatırımın önemli olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, ‘‘Tarımsal kalkınma olmadan ülkede ilerleme olmaz. Gelişmiş ülkelerde tarım ülkelerin geleceğini tayin eder’’dedi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarıma yatırımın gelecek yıl 17 milyar liraya dayanacağını belirterek, "2014 yılında 7 milyar 845 milyon lirası kamu, 9 milyar 129 milyon lirası özel sektör olmak üzere tarıma 16 milyar 975 milyon liralık yatırım yapılacak" ifadelerini kullandı.
‘TARIMA YATIRIM ÜLKEYİ KALKINDIRIR’
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, tarıma yapılan yatırımın önemine değinerek, ‘‘Gelişmiş ülkelerde tarım ülkelerin geleceğini tayin eder. Bunu 2007 yıllarında yaşanan kuraklıkta daha iyi gördük. Tarımsal altyapısı olan ülkeler ekonomik krizde daha az etkilenirler. Gerek gıda olarak gerekse endüstriyel manada tüketilmesi yani bio-yakıtlarda bunun içerisinde bütün hepsini tarımla bağdaştırmamız mümkün ki, böyle olunca gerek tarım makinaları yönünden gerekse endüstriyel manada üretimden ülkelerin kalkınmışlığı hem krizlerden etkilenmesini azaltıyor, Hemde tarımsal boyutta ivme kazanmasını sağlıyor’’ dedi.
‘TARIMSAL ÜRETİMDE BÜYÜYORUZ’
Tarımsal üretimler neticesinde ülke tarımının büyüdüğünü ifade eden Ataiyibiner, ‘‘Geçmiş yıllarda tarımsal açıdan yatırımlarımıza baktığımız zaman dünyada tarımsal üretim ve ihracat yönünde 11. sıradaydık. Ama Ak Parti hükümetinin gelmesinin ardından yapılan yeni yatırımlar ve 2008 yılından sonraki bitkisel üretimdeki desteklerle ve 5 yıllık faizsiz kredilerle şu anda dünyada 7. Sıraya yükseldik. Bu büyük bir ivme. 2023 vizyonunda da Türkiye’nin tarımsal noktada iyi bir yerde olması hedefleniyor. Bununla ilgili şöyle bir örnek verebiliriz. Konya geçtiğimiz 2007 yılı krizinden en az etkilenen il oldu. Çünkü endüstriyel üretim ve tarımsal üretimi bir arada yürüten Türkiye’nin en büyük illerinden bir tanesidir. Bu manada tarımsal potansiyele sahip bir ülkeyiz. Ülkemiz içerisinde Konya’nın önemini bu şekilde daha iyi anlatabiliriz’’ diye konuştu.
Tarım olmadan kalkınma olmaz diyen Ataiyibiner, ‘‘Tarımsal kalkınma, kalkınmanın 3 ayağından bir tanesidir. Tarımsal kalkınma olmadan ilerleme olmaz. Nerede olursa olsun insanlar gıdadan mahrum kalamazlar ve tarımsal üretimi ihmal edemezler. Bu olduğu müddetçe de tarımsal üretim dünyada hep ön planda olacaktır. Yatırım yapılması da doğru bir hedeftir’’ şeklinde konuştu.
‘KONYA EN KURAK DÖNEMİNİ YAŞIYOR’
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü’de Konya’nın kurak bir iklime doğru gittiğini ve alarma geçildiğini belirterek, ‘‘Konya ovasında durum hiç iyiye gitmiyor. Yağış yok. Bölgemiz çöl durumunda. Ekinler bu şekilde giderse yeşermez. Çiftçi tedirgin bekliyor. Uzun zamandan beri bölgemizde böyle bir kuraklık yaşanmamıştı. Böyle giderse önümüzdeki yıl büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız demektir. Ne kadar yatırımda olsa yağmur düşmeyince çiftçi çok büyük sıkıntıya giriyor. Sulamaya baktığımız zaman ise Konya havzasının %20si sulanıyor. Yağış çiftçiye cesaret veriyor. Yağış olduğu zaman insanlar yatırıma yönelir. Bu iç piyasayı da etkiler. Geçen hafta Müftü Özbuğday, Konya genelinde Cuma günü bir yağmur duası yaptı. Bu dualarımızı devam ettirmeliyiz’’ ifadelerini kullandı. SAMİ GEDİZ
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.