TİMAV Başkanı Öksüz;bu karar hukuk skandalı

TİMAV Başkanı Öksüz;bu karar hukuk skandalı
Ecevit Öksüz, bu davayı açan İstanbul Barosunun böyle bir davayı açabilme taraf ehliyeti olmadığını ifade etti.

Danıştay’ın üniversiteye girişte uygulanan katsayı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı alasıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Türkiye İmam Hatipliler Vakfı ( TİMAV ) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, bu davayı açan İstanbul Barosunun böyle bir davayı açabilme taraf ehliyeti olmadığını düşündüklerini ifade etti.

 

 Bu davanın bu nedenle hiç esasa girilmeden reddedileceğini umduklarını belirten Öksüz; “Hukukun temel prensipleri bunu gerektiriyor. Bu bizim için büyük oranda hukuk adına şaşkınlık yaşamamıza sebep oldu. Yürütmenin idari yargılama hukukunda durdurulması bir tedbirdir ve davanın esasını çözecek mahiyette tedbir kararı verilemez. Oysa yürütmenin durdurulması ile ilgili gerekçe incelendiğinde davanın bir anlamda esastan çözümlenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum da açıkça hukuka aykırıdır.”

 

Gerekçenin temelinde anayasanın eşitlik ilkesi ihlali olduğunu savunan Öksüz şu görüşlere yer verdi; “Farklı hukuki statüdeki öğrencilerin aynı konumda değerlendirilmesi sonucu anayasal eşitlik kuralı ile çelişkili bir durum yaratıldığı, bu uygulamanın hukuksal statüsü farklı olanlarla eşit koşullara tabi kılınarak hak kaybı ve ihlaline sebep olacağı” iddiasının dile getirildiği görülmektedir. Hukuki statüsü farklı öğrenci ne demektir? Bu mantıkla yaklaşıldığında Anadolu Liseleri ile Fen Liseleri ve düz liselerin de farklı statülerde olduğunun kabulü gerekmez mi? Bu okullar için de üniversiteye giriş sisteminde ayrı statülerine göre katsayı belirlenmesi gerekmez mi? Meslek lisesi ayrımının yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi Anadolu ve Fen Liseleri ayrımından hiçbir farkı yoktur.”

 

Meslek lisesinde okuyan çocukları belli bir dar alanda yüksek öğrenim görmeye mahkum eden anlayışın eşitlik ilkesinden dem vurarak sözde eşitliği korumak adına böyle bir hukuk garabetine imza atılmış olması son dönemde zaten tartışmaların odağındaki hukuk sistemimizin ve hukuk anlayışımızın geldiği nokta bakımından oldukça düşündürücü ve üzüntü verici bulduklarını söyleyen Ecevit Öksüz  “Biz de bu konuda gerek sivil toplum kuruluşu olarak gerekse bir veli olarak hukuki anlamda yapabileceğimiz girişimlerle ilgili hukukçulardan görüş alıyoruz. Bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak hukuki yollara müracaat etme konusunda geri durmayacağız. Hatta konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat bağlamında yeniden değerlendireceğiz” dedi.

 

Yürütmenin durdurulması kararının verilebilmesi için idari yargılama usul kanunun aradığı şartların mevcut olmadığını belirten Öksüz “Soyut olarak telafisi imkansız zararların doğacağından bahsediliyor. Buradaki zarardan kastedilen üniversite sınavına girecek bir kısım çocukların diledikler okula girebilme adına verecekleri yarış mıdır telafisi imkansız zarar. Bu çocuklar istedikleri okullara girdiklerinde kimin ne gibi bir zararı olacaktır merak etmekteyiz. Ülkemizin kalkınmasında, gelişmesinde ve uluslararası  arenada daha itibarlı, daha başarılı ve daha önde yer alabilmesi millet olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu sorumluluğu en derinden hisseden ve taşıyan insanlar arasında meslek liseleri ve İmam Hatip Liseleri mezunları ve mensupları en ön sıralardadır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.