Türkiye'nin sancısına Konya'dan cevap!

Türkiyenin sancısına Konyadan cevap!
İşte Türkiye'nin en büyük sancısı, İşte bu sancıların nedeni...
Konya Aydınlar Ocağı tarafından her hafta Salı günleri Silli Kültür Evi’nde düzenlenen Salı Sohbeti’nde, “Cemaatin Dönüşümü”nü sosyolojik açıdan ele alan Doç. Dr. Ramazan Yelken, Türkiye toplumunun, cemaatten sivil topluma geçişin sancılarını yaşadığını belirtti.
 
“Cemaatin modernleşmeyle birlikte yok olacağı ve bunun yerine mekanik insan ilişkilerinin oluşacağı” tezine itiraz eden Yelken, “Modernleşmeyle birlikte çözüldüğü hükmüne varılan ‘cemaat’ tarzı toplumsallaşmanın postmodern denilen çağımızda âdeta tekrar nüksetmektedir. Hatasını anlayan Batı, mahalleşme guruplarıyla yeni cemaat tipleri oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.
 
Ramazan Yelken, cemaatin çok boyutlu bir kavram olduğunun altını çizerek, gelenekçi cemaat yapısında; insan ilişkilerinin senli-benli, yüz yüze, duygusal ve samimi olduğuna, ikincil ilişkiler denilen modern toplumlarda bu münasebetlerin sizli-bizli olarak daha bir resmî hava içerisinde olduğuna işaret etti.
 
Doç. Dr. Yelken, “Sanayileşmeyle birlikte geleneksel yapı dağılıyor. Bunun yerine modern bir yapı, yani kentsel bir dünya doğuyor. Endüstriyel üretimle birlikte dünya pazarı büyüyor ve bu da malların küresel dolaşımını beraberinde getiriyor. Endüstri devrimiyle birlikte dünyada sermayenin egemenliği başlıyor. Üretim ve tüketim biçimlerinin değiştiği yenidünyada kırsal bölgelerde benzerliğe dayalı, kentsel bölgelerde de farklılığa dayalı bir değişim yaşanıyor. Kentleşme arttıkça ikincil ilişkiler de artıyor” dedi.
 
Kentsel dönüşümde cemaatlerin yok olmadığına vurgu yapan Doç. Dr. Yelken, “Bu dönemde kentlerde sınırlı sorumluluk cemaatleri oluşmaya başladı. Batılı bazı sosyologların öne sürdüğü gibi modernite veya modernleşme cemaatleri yok etmedi, dönüştürdü. Cemaatin yerine mekanik insan ilişkilerinin oluşacağı tezine ben itiraz ediyorum. Modernleşen Batı, “postmodern” bir yapıya geçiyor. Bu geçişte hatasını anladığı için mahalle guruplarıyla yeni cemaat tipleri oluşturmaya çalışıyor.  Türkiye toplumu ise, cemaatten sivil topluma geçişin sancılarını yaşıyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.