Üretim üssü Konya ekonomiye katkı sağlıyor

Üretim üssü Konya ekonomiye katkı sağlıyor
KTO’nun ev sahipliğinde düzenlenen programda Konya iş alemiyle biraraya gelen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Konya’nın önemli bir ürettim üssü olduğunu vurguladı.

Ticaret Bakanlığı, Konya Ticaret Odası (KTO), Konya İhracatçılar Birliği Derneği (KONİB) işbirliğiyle, KTO’nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara yönelik desteklerinin anlatıldığı program, KTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, Konya Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Koçak, Ticaret Bakanlığı’ndan bürokratlar ve Konya iş aleminin temsilcileri katıldı. Programda Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara yönelik destekleriyle ilgili detaylı bilgiler verilirken, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen “İhracat Akademisi” projesi kapsamında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, KTO Karatay Üniversitesi ve İhracat Akademisi arasında Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı.

ÜRETİM ÜSSÜ KONYA’NIN ÜLKEYE KATKISI BÜYÜK

Programda konuşan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya; “Ülkemiz 2024 yılında yüzde 3,2 oranında büyürken, net ihracatın büyümeye katkısı 1,1 puan olmuştur. Böylelikle Türkiye Ekonomisi 18 çeyrek boyunca büyümeye devam etmiştir. Bu başarı hikâyesinin motoru kuşkusuz Konya gibi üretim gücü yüksek şehirlerimizdir. Sadece Konya ilimizden ihracatımız 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artarak 3.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu verilerde, özellikle tarım sektörümüzün kalite odaklı büyümesi dikkat çekici bir rol oynamıştır. Şunu ifade etmekten gurur duyarım ki; son dönemde Konya, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen tarım merkezlerinden biri haline gelmiştir. Konya’nın tarımın yanı sıra güçlü sanayi üretim altyapısı ve ihracat kabiliyetiyle küresel pazarlardaki önemi her geçen gün artmaktadır” dedi.

BAKANLIK ÖNEMLİ DESTEKLER VERİYOR

Bakanlık olarak, Türkiye’nin ihracatını artırmak adına, planlanan hedefler doğrultusunda başarıyla ilerlendiğini söyleyen Kılıçkaya, “2024 yılında mal ve hizmet ihracatını desteklemek amacıyla toplam 24,7 milyar TL’lik kaynağı ihracatçılarımızın kullanımına sunduk. 2025 yılında ise 25,5 milyar TL’si mal ihracatına; 7,3 milyar TL’si ise hizmet ihracatına yönelik olmak üzere yaklaşık 33 milyar TL’lik bir bütçeyle firmalarımızı çok daha etkin bir şekilde destekleyecek, ihracatçılarımızın rekabet gücünü en üst seviyelere çıkaracağız. Konya özelinde sağlanan desteklerimize bakıldığında; Marka ve TURQUALITY® Desteğimizden yararlanan 5 firma, Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi Desteğinden faydalanan 11 firma bulunmaktadır. Diğer çok önemli bir desteğimiz olan URGE projelerinde ise Konya ilimiz kapsamında 3 adet aktif ve 8 adet tamamlanmış URGE projesi mevcut olup 7 adet Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) projesinden yine Konyalı ihracatçılarımız yararlandırılmıştır. Yabancı pazarlara erişimde önemini korumakta uluslararası fuar katılımlarında ise 2023 yılından itibaren Konya’mızdan toplam 1.355 adet yurt dışı fuar katılımına destek sağlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımızca yine 2023 yılından itibaren toplamda 1.009 adet yurt içi fuar katılımı da desteklenmiştir.” ifadelerini kullandı. İhracatçılara yönelik eğitim ve bilgilendirmeleri de önemsediklerini vurgulayan Kılıçkaya, bu doğrultuda 2024 yılında 28 bin 809 ihracatçıya eğitim verdiklerini, Konya’dan da bu eğitimlere bin 468 katılım sağlandığının bilgisini paylaştı.

İŞ BİRLİĞİ, GÜÇ KATIYOR

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk yaptığı konuşmada, ihracatı artırmanın önemine değindi. Bunun için kamu ve özel sektör iş birliği ile çalışmanın önemine işaret eden Başkan Öztürk; “Konya’nın ihracat hikâyesi, kısa sayılabilecek bir geçmişe sahip olsa da bugün büyük bir başarıya dönüşmüş durumdadır. 2001 yılında sadece 100 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız, geçen 24 yılda yüzde 3.500’ü aşan bir artışla bugün çok daha ileri bir noktaya taşınmıştır. Konya olarak 2001 yılında Türkiye ihracatından aldığımız pay sadece binde 3 iken, bugün bu oranı yüzde 1,60 seviyelerine çıkardık. 2024 yılında 3,5 milyar doları aşan ihracat gerçekleştiren Konya, Türkiye ihracatında yüzde 1,6’lık pay alarak en çok ihracat yapan 10. il olmuştur. Daha da önemlisi, bu 10 il arasında ihracatını bir önceki yıla göre en çok artıran 3. şehir Konya’dır. Bugün 3.400’ü aşkın ihracatçı firmamızla 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyor, 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyoruz. Bu başarı, iş dünyamızın girişimciliği, azmi ve kararlılığı sayesinde mümkün olmuştur” dedi.

İHRACAT AKADEMİSİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

İhracat ekosistemimizin insan kaynağı alt yapısını güçlendirmek ve yeni ihracatçılar kazandırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen “İhracat Akademisi” projesi kapsamında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, KTO Karatay Üniversitesi ve İhracat Akademisi arasında Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokole Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Koray Ali Konca imza attı. İstanbul’da Marmara Üniveristesi ve Ankara’da Ankara Üniversitesi’nin ardından KTO Karatay Ünivesitesi ile imzalanan Protokol ile Konya, İhracat akademisi’ne sahip üçüncü il oldu. Programda Ticaret Bakanlığı bürokratları tarafından ihracatçılara yönelik teşvik ve desteklerle ilgili detaylı sunumlar gerçekleştirildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.