Vatandaşlık geliyor!

Vatandaşlık geliyor!
Pazarlıklar sonucu Türklerin önündeki en büyük sorunlardan biri olan çifte vatandaşlıkta opsiyon modelinin kaldırılması kararlaştırıldı.
Avrupa Birliği'nin birden fazla vatandaşlığı yasal bir hak olarak görmesine rağmen Almanya'nın Türk vatandaşlarına 2000 yılından bu yana uyguladığı çifte vatandaşlıkta opsiyon modelinde değişikliğe gidiliyor. 22 Eylül'deki seçimlerin ardından koalisyon görüşmelerine başlayan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SDP) hükümet kurmak için anlaştı. 17,5 saatin üzerinde süren son turda, asgari ücret, emekliliğin iyileştirilmesi, otoyol ücretleri ve enerji politikaları gibi maddeler üzerinde uzlaşmaya varıldı.
 
Alman haber ajansı DPA, tarafların Almanya'da doğup büyüyen Türk göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi konusunda da anlaşmaya vardığını duyurdu. Koalisyon sözleşmesi CDU Genel Başbakanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel tarafından imzalandı.
 
ÇETİN PAZARLIKLAR YAPILDI
 
Sosyal Demokrat Parti'nin çifte vatandaşlık konusundaki talebi kısmen de olsa yerine geldi. SPD, göçmen kökenli gençlerin belirli bir yaşa geldiklerinde iki ülke vatandaşlığından birini seçme zorunluluğunu kaldırmak istiyordu. Çetin pazarlıklardan sonra, Almanya'da doğan ve büyüyen çocukların iki vatandaşlık arasında seçim yapma zorunluluğu kaldırıldı. Ancak çifte vatandaşlık genel olarak tüm göçmenleri kapsayacak şekilde kabul edilmedi.
 
SPD, Yeşiller ve Sol Parti, bu tercih mecburiyetini uygulamadan kaldırmak ve çifte vatandaşlığın önünü açmak istiyordu. Üzerinde uzlaşma sağlanan konular arasında 2015 yılına kadar Almanya'da vergilerin arttırılmaması ve devlet borçlanmasının sıfırlanması da bulunuyor. Ayrıca Sosyal Demokrat Parti'nin en çok üzerinde ısrar ettiği konulardan asgari ücrette de uzlaşma sağlandı. Asgari saat ücretinin 8,50 euro olması ve 2016 yılı sonuna kadar uygulamaya konması kararlaştırıldı.
 
Merkel: Bu adımı atmak kolay olmadı
 
Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Horst Seehofer ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, koalisyon sözleşmesini imzaladı. Koalisyon müzakereleri sırasında en zorlu başlıklardan birinin 'çifte vatandaşlık' konusu olduğunu söyleyen Merkel, Almanya'da doğup büyümüş olan göçmen kökenli gençleri kazanmak istediklerine işaret ederek, 'Bu çok açık bir sinyaldir. Biz bu gençleri istiyoruz. Onlar bizim toplumumuzun bir parçasıdır' diye konuştu. Merkel ayrıca, 'Burada doğup büyüyenler için güzel bir sinyal. Ancak bu adımı atmak bizim için kolay olmadı' dedi. SPD Genel Başkanı Gabriel ise, gazetecilerin çifte vatandaşlık düzenlemesinin sadece Almanya'da doğan gençleri kapsadığını hatırlatması üzerine, Hristiyan Birlik partilerinin çifte vatandaşlık konusundaki katı itirazlarını anımsatarak, gelinen aşamanın önemli ilerleme olduğunu savundu.
 
Almanya'nın Türk vatandaşlara yönelik tutumunda 'çifte vatandaşlık' modelinde göreceli olarak olumlu adım atılırken, diğer taraftan Başbakan Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyelik süreci konusundaki tutumunu sürdürüyor. Merkel, 'Türkiye ile katılım müzakereleri ucu açık bir şekilde devam edecek. Son yıllarda hep söylediğimiz gibi uzun bir yol var önümüzde' dedi.
 
Tercih yapmayanın vatandaşlığı gidiyor
 
Almanya'da 2000 yılında uygulamaya giren ve 1990'dan sonra bu ülkede doğup büyüyen çocuklara sınırlı süreli çifte vatandaşlık imkanı tanıyan 'Optionregelung' adlı düzenleme Türk vatandaşların en büyük sorunlarından biri olarak duruyordu. Düzenlemeye göre 1990'dan sonra Almanya'da doğan yabancı aile çocuklarına bazı koşullar altında 23. yaşın bitimine kadar çifte vatandaşlık hakkı tanıyor. Uygulama ile söz konusu grupta yer alan Türk çocuklarından 18 yaşından itibaren 'hangi vatandaşlığı istiyorsa o yönde kendi özgür iradesiyle karar vermesi' isteniyor. 23 yaşına gelindiğinde herhangi bir tercih yapılmamış ise, Alman yasaları, süreli tanınan Alman vatandaşlığını doğrudan iptal ediyor.
 
Birlik kararlarına aykırı
 
Almanya'da Türklere çifte vatandaşlık hakkı 'Optionsregleung' ile engellenmek istense de, halen bu ülkede farklı ülkelerden 4,5 milyon kişi, kendi öz vatandaşlığının yanısıra, Alman pasaportuna da sahip bulunuyor. Avrupa Birliği 2007 yılında aldığı bir kararla, birden fazla vatandaşlığı yasal bir hak olarak görüyor. Ancak Almanya, bu gerçeklere rağmen, Türk vatandaşlarına 2000 yılından bu yana bu hakkı tanımıyor.
 
'Birinci ve ikinci kuşağa haksızlık'
 
Koalisyon anlaşmasında sadece Almanya'da doğan göçmen kökenlilere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi Türklerde hayal kırıklığına neden oldu. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Başkanı Süleyman Çelik, 'Çifte vatandaşlık düzenlemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak her şeye rağmen bu bir adımdır, olumlu bakmamız lazım' dedi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat da çifte vatandaşlık konusundaki düzenlemenin yetersiz olduğunu belirterek, 'SPD sözünü tutmadı. Bu büyük hayal kırıklığı yarattı. Opsiyon modeli zaten anayasal olarak yanlıştı ve belki çözülecekti. Şu anki haliyle, Almanya'nın gelişimine en büyük katkısı olan birinci ve ikinci kuşağa yapılan bir ayrımcılıktır' diye konuştu.
 
AB'de Türkler ikinci
 
Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik kurumu Eurostat'ın 2011 verilerine göre Türkler, AB vatandaşlığı alan en geniş 2. grubu oluşturdu. Eurostat'a göre vatandaşları AB'den en çok vatandaşlık alan ülke sıralaması ise Fas, Türkiye, Ekvador ve Hindistan olarak belirlendi. Eurostat'a göre 2011'de 48 bin 900 Türk, AB ülkelerinden birinin vatandaşlığını aldı. AB'de Türklere en çok vatandaşlığı yüzde 58'le Almanya verdi. Almanya'yı izleyen diğer AB ülkeleri ise Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, Finlandiya ve Danimarka oldu.
 
'Babo' liste başı
 
'Babo' kelimesi Almanya'da yılın gençlik sözcüğü seçildi. Langenscheidt Yayınevi'nin gençler arasında kullanılan kelimeler arasında yaptığı yarışmada 'babo' kelimesi bu yıl liste başı oldu. Zazaca konuşulan bölgelerde sık kullanılan ve baba anlamına gelen bu kelime, Almanya'da ise patron ya da grup lideri anlamında kullanılıyor. Her yıl, gençler arasında kullanılan en yaygın kelimeler arasından seçilen beş kelime listesinde bu yıl birinci seçilen 'babo', Almanya doğumlu Kürt rap şarkıcısı Haftbefehl'in (Aykut Anhan) 'Chabos wissen wer der Babo ist' adlı şarkısıyla yayıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.