Yerel Ekonomiler Kongresi başladı

Yerel Ekonomiler Kongresi başladı
Türkiyedeki yerel yönetimlerin iktisadi sorunlarının tartışıldığı Yerel Ekonomiler Kongresinin 3üncüsü Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin ev sahipliğinde..

Türkiye’deki yerel yönetimlerin iktisadi sorunlarının tartışıldığı “Yerel Ekonomiler Kongresi”nin 3’üncüsü Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliğinde Konya Bera Otel’de başladı.

Kongrenin açılışına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müşavir Vekili Dr. Hüsnü Tekin, AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Akgemci, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, akademisyenler, yerel yönetimlerde görev alan üst düzey yöneticiler ve öğrenciler katıldı.
 
“KÜRESELLEŞME VURGUSU”

Kongrenin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, küresel-yerel arasındaki ilişkinin sürekli tartışıldığını belirterek, “Küreselleşme dünyada önünde durulamaz bir etkiye sahiptir. Ya kendimizi bu akışa göre yönlendirip, küreselleşmeye etki edeceğiz ya da yerele sığınarak tepkisel şekilde küreselleşmeye karşı çıkacağız. Küreselleşmeyi kavrayarak bundan sadece etkilenen değil, bu süreci etkileyen ve yönlendiren bir ülke olmalıyız. Merkezi ve stratejik bir konuma sahip, tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye küreselleşmeye yön veren bir ülke olmalıdır.” dedi.

Küreselleşme bağlamında ortaya konulan projelerin birbirini tamamlayan nitelikte olması gerektiğini belirten Bakan Davutoğlu, “Ulusal, yerel ve bölgesel alanda geliştirilen projeler birbirlerini tamamlayıcı özellikte olmalıdır. Bu ilişki yoksa iç rekabet ortaya çıkacak bu da gelişmeyi sekteye uğratacaktır.” diye konuştu.

Küreselleşme sürecinde sosyal adaletin sağlanması ve gelir paylaşımındaki dengesizliğin ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çeken Davutoğlu,  “Sosyal adaleti sağlayarak, bölgeler arasındaki gelir dengesizliğini sona erdirmeliyiz. Her şehrin iç dinamikleri, merkezi hükümetle doğru ve sağlıklı ilişki kurarak bunu sağlayabilir. Pek çok şehrimiz özel sektör ve girişimci ruhla merkezi hükümetle doğru ilişki kurarak kısa zamanda büyük atılımlar gerçekleştirdi.” dedi.

“HEDEF İLK 10’DA YER ALMAK”

Dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisi arasına girmek için diğer 9 ülkelerin artı ve eksilerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bakan Davutoğlu, “ Dünyanın en güçlü 10 ekonomisine baktığımızda çoğunun kıta ülkesi olduğunu görüyoruz. Bunlarla rekabet edebilmek ülkemiz için o kadar da kolay değil. Ülke olarak yerel, ulusal ve bölgesel anlamda sosyal, kültürel ve ekonomik yapımızın bütün unsurlarını harekete geçirelim ki o 9 ülke ile aramızdaki açığı kapatalım. Yerel ekonomiyi cazibe merkezi haline getirip, yerel, ulusal ve bölgesel alanda doğru ilişkiler geliştirirsek güçlü bir ekonomiye sahip olabiliriz. Bu ilişkiler çerçevesinde bu anlamlı ve çok önemli kongreyi düzenleyen Selçuk Üniversitesi’ne ve kongrenin düzenlenmesine katkı sağlayan bütün kurumlara teşekkür ederim.” diye konuştu.
  
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILIYOR

Kongrenin açılışında konuşan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş ise “Kongremizin temel amacı, bilim adamları, uygulamacılar ve üniversiteler dışındaki araştırmacılar ile ekonomiye katkıda bulunan birimleri yerel ekonomi ile ilgili gelişmeleri değerlendirip, yerel işletmelerin ve kurumların iktisadi yapıları, mevcut durumları, sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırmaktır. Kongrede yerel yönetimlerin ekonomik işleyişi ile ilgili uygulamalı ve teorik bilgileri ele alacağız” dedi.

Protokol konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na günün anısına teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti.
    
3 gün sürecek Kongrede ‘Yerel Ekonomilerin Tarihsel Gelişimi’,  ‘Yerel Ekonomilerin Yapısı’ ve ‘Sosyo-ekonomik Yapılar’ tartışılacak. 9 ayrı oturumda gerçekleştirilecek kongrede toplam 32 bildiri sunulacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.