YGS iptal ediliyor!

YGS iptal ediliyor!
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, şifre iddiaları nedeniyle YGS'nin iptalini gerektirecek bir durumun bulunmadığını, Danıştay'ın sınavı iptal etmesi halinde ise buna saygı duyacaklarını ve ...

Demir, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Rixos Otel'de bir araya geldi. Toplantıda ÖSYM'nin yapısına ve çalışmalarına ilişkin bilgi veren Demir, sınavların nasıl gerçekleştirildiğini anlattı. Güvenlik önlemleri açısından getirilen yeni uygulamaları aktaran Demir, bu uygulamalarla kopya çekmelerin sona erdiğini belirtti.

OLAĞANDIŞI DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL
Demir, sınava giren adaylardan 1 milyon 400 bininin cevap kağıtlarının okunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Adayların cevap kağıtlarını değerlendirdik. Okuduğumuz kağıtları bu adayların sonuçlarını 2010 YGS ile mukayese ettik. Olağan dışı hiçbir oluşum söz konusu değil. Matematik soruları geçen seneden daha zor. Test genelde geçen seneden daha zor. Bundan mutluyuz. Çünkü ÖSYM çok nitelikli sınavlar gerçekleştiriyor. Şunu çok rahat bir şekilde söylüyorum; olağandışı hiçbir durum söz konusu değil. Bir grubu, bir kişiyi öne çıkarıcı hiçbir sonuç görülmüyor. Sınavın iptalini gerektirecek hiçbir durum söz konusu değil. Hem soru kitapçıklarını tüm kamuoyuna açarak gösterdiğimiz hem de gösterdiğimiz tam şeffaflık dolayısıyla tüm başarı sırasını birinciden 1 milyon 700 bininciye kadar kullandıkları soru kitapçıklarının numaralarını liste halinde sonuçları açıkladıktan sonra vereceğiz. Aday, kendi soru kitapçık numarasını artık öğrendi, öğrenebilir. Bu listeye baktığında kaçıncı olduğunu kendisi öğrenebilir.
Kamuoyu, herhangi bir arkadaşımın, birincinin, ikincinin, beşincinin, onuncunun kitapçığının hangisi olduğunu görebilir. Böylece o kitapta basına verilen nüshada olduğu gibi bir oluşumun olmadığı tespit edilebilir.''

MATBAANIN ACEMİLİĞİ
Demir, YGS'den sonra matbaadaki kapalı dönem sona ereceği için matbaadan basına verilecek bir kopya istendiğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Matbaada çalışan arkadaşlara basına verilecek bir soru kitapçığı hazırlamalarını söyledik. Bu talimat üzerine matbaada çalışan arkadaşlar basına verdiğimiz soru kitapçığını düzenlemişler. Bu soru kitapçığı master soru kitapçığı değil, adaylara verilen soru kitapçığı değil. Gereksiz bir şekilde, bir miktar acemilikle doğru cevap seçeneğini yerinde tutarak yanlışları karıştırarak masterdan türetilmiş yeni bir soru kitapçığını biz basına verdik, internet sayfamıza koyduk ve tüm kamuoyunun bunu incelemesine izin verdik. Böyle bir soru kitapçığı bizim öngöremediğimiz sonuçlar oluşturdu. Bu gerçekten bizim öngöremediğimiz bir sonuçtu. Kontrolümüzün dışında gerçekleşen bir sonuçtu. Ama şundan emindik; bu soru kitapçığı hiçbir adaya verilmemiştir o nedenle kamuoyunu tatmin etmek adına tüm soru kitapçıklarını, soru kitapçık numaralarıyla ilişkilendirilecek biçimde internet sayfamıza koyduk. Bugün itibariyle 530 bin kitapçığı bitirmiş durumdayız.''

İPTALİ GEREKTİRECEK OLGU YOK
Bir gazetecinin ''sınavın iptal edilip edilmeyeceği'' yönündeki sorusu üzerine Demir, ''Sınavın iptalini gerektirecek hiçbir olgu söz konusu değildir'' yanıtını verdi.
''Yaşanan olaylardan ötürü öğrencilerin psikolojilerini nasıl düzelteceksiniz'' sorusuna Demir, bu toplantıdan sonra tüm adaylara bu süreci özetleyen çok net bir mektup yazacağını söyledi. Demir, ''Bu süreci anlatan ve onlardan 18 Hazirana odaklanmalarını isteyen bir mektup yazacağım. Şunu tekrar söylüyorum, 1 milyon 400 bin aday 2010'daki aday sayısıyla aynı. Mukayese ettiğinde hiçbir adayı öne çıkaran olgu söz konusu değil. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim, tam yapan adayların kitapçıklarına baktığımızda da herhangi bir şüpheye mahal verecek hiçbir şey yok. Dolayısıyla adayların 18 Hazirana odaklanması gerekir'' diye konuştu.
Demir, bir soru üzerine, ''Biz de 20 yıllık alışkanlığı devam ettirip 4 soru kitapçığı ya da 10 soru kitapçığı yapabilirdik, çok kolaydı. Ama çağın bir imkanı var, bir gerekliliği var ve beni derinden rahatsız eden toplu kopya raporları var. Buna nasıl müsaade ederdim. Siz de okudunuz mahkeme iddianamelerini, çocuk tuvalete gidiyor, hangi soru kitapçığını aldığını söylüyor. Yarım saat sonra bir daha gidiyor tuvalete, cevap anahtarı geliyor. Buna nasıl vicdanınız müsaade eder. Bunu engellemenin tek yolu dijital baskıdır, adaya özgü soru kitapçığıdır. Bunu yapmak zorundaydık, yaptık'' dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇUBUKÇU
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türk Patent Enstitüsü Sergi Alanı'nda yapılacak Proje Tabanlı Beceri Yarışması Türkiye Finali açılış törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Çubukçu, ''şifre'' iddiaları nedeniyle YGS'nin iptal edilip edilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, şöyle konuştu:
''ÖSYM Başkanlığı bağımsız, tarafsız bir kurum. Ve bu iddiaları araştıracak, soruşturacak yeterliliğe de sahip. Biz, gençlerimizin hayalleri idealleri üzerinden siyaset yapmıyoruz. Tekrar söylüyorum bu konuda güven duygularını sarsmasınlar. İkinci sınava sağlıklı, huzurlu bir şekilde hazırlansınlar. Bu iddiaların en kısa sürede gerçek olmadığının da ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum. Ben olmadığını biliyorum ama en azından somut olarak herkesin tatmin olacağı bir sonucun Cumhuriyet Savcılığı tarafından ivedilikle sonuçlandırılıp kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyorum.''

İPTAL GEREKMİYOR
Çubukçu ''Bu sonuca göre mi iptal edilip edilmemesi gündeme gelecek?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken de "Böyle bir sınavın iptal edilip edilmeyeceği kararını ben vermeyeceğim. Ama sınavın iptal edilmesini gerektirecek bir durumun olmadığını net olarak biliyorum" diye konuştu.
Bir başka gazetecinin iddia edilen şifreleme yöntemlerini anımsatarak, ''Bir sonraki sınavda da eski cevap anahtarları ve soru kitapçıklarının eski sistemle dağıtılması mümkün mü?'' sorusu üzerine ise Çubukçu bu sorunun muhatabının doğrudan ÖSYM Başkanlığı olduğunu belirtti. Çubukçu, ''Bu konuda benim bulunduğum konum itibariyle çerçevesi çizilmiş açıklamalar yaparım. Sınavla ilgili, teknik usulleriyle ilgili, bu konuyla ilgili ayrıntıları lütfen kendisine sorun'' ifadesini kullandı.
Çubukçu, ''Öneriniz olur mu?'' sorusuna ise ''Hayır, önerim de olmaz. Daha önceki ÖSYM Başkanımızla da aynı ölçekte çalıştık. Bununla da aynı ölçekte çalışıyoruz. Bu sınavların tarafsız, bağımsız, hakkaniyetli bir şekilde yapılması için, sınavlarda kopa çekilmesini önlemek babında alınması gereken güvenlik önlemleri gibi bizimle ilgili, benim sorumluluk alanımda alınması gereken güvenlik önlemleri... İlgili bakanlık olarak benim sorumluluğumdaki kısımlar bu kadardır. Biz bu sınavın, bir kez daha söylüyorum hakkaniyete uygun, adil, eşit objektif bir şekilde uygulanması gereken her şeyi maksimum düzeyde yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Dolayısıyla ayrıntılar ve teknik hususlar direkt kurum başkanının cevaplayacağı hususlardır'' yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.