YGS öğrencisi ve okul devamlılığı
Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl 27 Mart ‘da yapılacak YGS’ye girecek öğrenciler için okula devamsızlıkları konusunda bir genelge yayınladı. Yönetmeliğe göre öğrenciler 20 gün özürsüz, 25 gün de özürlü devamsızlık hakkı bulunuyor. Özürlü devamsızlık için yönetmelikte belirtilen durumlar için resmi belge, rapor alınması gerekiyor. Bu çerçevede:
Özel Enderun Liseleri Rehber Öğretmeni Derviş TONBAK, YGS’ye girecek adaylara veli izniyle ilgili şunları söyledi:
MEB Nimet Çubukçu: "Ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencilerimizin, Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı’na hazırlanmakta oldukları göz önünde bulundurularak, sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu öğretim yılına mahsus olmak üzere, yönetmelikte belirtilen toplam süreyi aşmamak kaydıyla, öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde, beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlık olarak değerlendirilmesi ve veli dilekçesinin özür belgesi gibi işlem görmesi öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır." açıklaması mevcut taleplerini karşılama açısından tabi ki, hem öğrenciye hem de veliye moral olmasının yanı sıra veliyi rapor alma telaşesinden kurtararak, büyük bir yükten kurtarmış olacaktır. Buraya kadar beklentiler karşılandığı için hem öğrenci hem veli memnun; ancak üniversiteye hazırlık sürecinde sürekli öğrencilerle birlikte olan biri olarak okullarda hala öğretimin devam ettiğini belirtti. Öğrenci okula gitmeyip dershanesinde veya evinde ders çalışmaya başlamak istemesinin öğrencide yeni bir alışkanlık sürecine adım atmaya başlamak istemesi ve bu olağan dışı duruma uyum sağlayamaması gibi nedenlerden dolayı verimli saatlerde ders çalışmak yerine gece geç saatlere kadar ders çalışmalarına ve sabah geç uyanmalarına sebep olmaktadır. Bu durum öğrencide hem psikojik hem de biyolojik bozulmalara neden olabiliyor. Bu yeni sürece uyum sağlamaya çalışan öğrenciler kısa bir süre sonra sınava girdiklerinde problem yaşayabilmektedirler.
Öğrenciler bu gibi problemlerle karşı karşıya kalmamak için alışılagelmiş alışkanlıklarını sürdürmek ve okullarında son ana kadar eğitim-öğretimlerini sürdürmeleri gerekmektedir.
Bu bağlamda: öğrenciler okullarında anlatılan LYS konularını kesinlikle kaçırmamakla birlikte ağı ağır YGS’ye yoğunlaşmaları gerekmektedir. YGS’ den sonra LYS için yeterli zamanın olduğunu da unutmamalılardır. Artık 35 gün gibi bir zaman kaldı yaklaşık YGS konularının %95’i bitmiştir. Yani bundan sonra az konu çalışıp bolca soru çözülmeli. Özelikle son birkaç yılın çıkmış sorularını çözmek çok faydalı olur. Son yıllarda çıkmış soruları çözerek hangi konulardan ne kadar soru geldiğini, soruların tarzını, mantığını, konuların dağılımını ve önem derecelerini, zorluk ve kolaylık oranları tespit edebilirsiniz.
Ayrıca bolca deneme çözmelisiniz. Hatta yapabiliyorsanız saat 10.00’da denemenin başına oturup 12.40’ a kadar (yani tam sınav zamanı kadar) soruları çözmekle uğraşın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.