Yılda 1 milyon yeni Kolon Kanseri teşhisi konuyor
Yayınlanma:
Mevlana Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kazım GEMİCİ yaptığı açıklamada Kolon kanserleri (KK) görülme sıklığı 40/100 bin olup meme, prostat, akciğer kanserlerinden sonra 4...
Mevlana Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kazım GEMİCİ yaptığı açıklamada Kolon kanserleri (KK) görülme sıklığı 40/100 bin olup meme, prostat, akciğer kanserlerinden sonra 4. sırada yer almaktadır. Her yıl 1 milyon yeni Kolon Kanseri teşhisi konmaktadır. Yağlı yemekler kolonun safrayla temasını arttırdığından bazı kimyasal reaksiyonlar sonucu Kolon Kanseri gelişimine neden olmaktadır, diyerek şunları söyledi:
“Kolon kanserleri (KK) görülme sıklığı 40/100 bin olup meme, prostat, akciğer kanserlerinden sonra 4. sırada yer almaktadır. Her yıl 1 milyon yeni Kolon Kanseri teşhisi konmaktadır. Erkek/ kadın oranı 1.3 dür. Kolon Kanserinde risk faktörleri; birinci derece akrabasında KK olanlar, kalıtsal KK olanlar, geçmişte KK veya polip olanlar, inflamatuar barsak hastalığı, yağdan zengin lifden fakir diyetler KK riskini arttıran faktörlerdir. Bu risk faktörleri KK 'li hastaların büyük oranında gösterilememiştir.
50 yaşındaki insanların %35'inde, 70 yaşındaki insanların %70'inde kolonda iyi huylu polipler görülmektedir. Bir polipin özellikle 2cm < ise kansere dönüşmesi yaklaşık 11 yıl almaktadır. İnflamatuar barsak hastalığı (ülseratif kolit) li bir hastada Kolon Kanseri gelişme riski 20 yılda %15, 30 yılda %35 artmaktadır. Yağlı yemekler kolonun safrayla temasını arttırdığından bazı kimyasal reaksiyonlar sonucu Kolon Kanseri gelişimine neden olmaktadır. Aşırı D vitamini alımı, sigara, alkol, metaluri işinde çalışanlarda ve vücutta kanser oluşumunu önleyen genlerin azalması durumunda Kolon Kanseri riski artmaktadır.
Bu hastalarda, tarama programları erken teşhis için önem arz etmektedir. Tarama testleri; gaitada gizli kan, kolon grafisi ve kolonoskopiden oluşmaktadır. Risk gurubundaki hastalara ailesel polip hastaları, genetik KK hastalarında 20 yaşlarında olmak üzere taramalar başlanmalı. Risk gurubunda olmayanlarda taramalar yılda bir olmak üzere 50 y < başlanmalıdır.
Kolon Kanseri hastalarında halsizlik, kansızlık, Barsak tıkanıklığı, kilo kaybı, kabızlık, ishal ve a. Appendisit ile karışan karın ağrılarıyla kendini gösterebilir. Hastaların tanısı konulduğunda tedavi olma şansları %70 civarındadır.
A,C,E,f.a,vitaminleri, hardal, köri, diosmin, hesperidin gibi gıdalar, kalsiyum, kısa zincirli y.a, lifli gıda alımı Kolon Kanseri gelişme riskini azaltmaktadır. Bilimsel çalışmalar eğer tıbbi bir engel yoksa dr'a danışılarak 40y< de günlük 162,5 mg aspirin alımının Kolon Kanserini anlamlı şekilde azalttığını göstermiştir.”
Spor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.