41 çeşit baharatın mucizesi mesir macunu
41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macunu faydaları, 2016 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesinde (MCBÜ) laboratuvar ortamında yapılan testlerle ortaya kondu.
Bu çalışma neticesinde macunun şifa kaynağı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Mesir macununun içeriğindeki baharatların; mikrop kırıcı, mide yatıştırıcı, romatizma, iltihap, iştah açıcı, süt arttırıcı ve idrar yolları gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir etkisi olduğu biliniyor.
BAHARATLARIN SAĞLIĞA FAYDALARI
Mesirde bulunan her bir baharatın sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğunu ortaya koyan çok fazla bilimsel çalışma olduğunu ifade eden Şaroğlu Baharatçısı İhsan Ay: “Bu 41 çeşit baharatın her biriyle ilgili yurt içi ve yurt dışında çeşitli çalışmalara rastlayabilirsiniz. Örneğin tarçının antidiyoretik, antiseptik gaz söktürücü ishal kesici mikrop kırıcı özellikleri yine depresyon tedavisine destekleyici bir etkisi daha önceki çalışmalarda bildirilmiş. Yine karanfilin sinir sistemini uyardığı mikrop kırıcı etkisi olduğu mideyi rahatlatıcı etkisi olduğu antiseptik özelliği yine çalışmalarda rastlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
HER DERDE DEVA
Baharatlarda, meyve ve sebzelerde bulunan bileşiklerin insan sağlığına olumlu etkileri olduğunu kaydeden İhsan Ay, “Ayrıca mesirde çokça bulunan zencefil iltihap ve romatizma tedavilerinde kullanıldığını anti tümör ektileri, gaz giderici ve yatıştırıcı olduğu, mideyi kuvvetlendirdiği, yine göğüs yumuşatıcı olduğu diğer kaynaklarda görülmekte. Ayrıca karabiberin metastazı önlediği mide yatıştırıcı ateş düşürücü iştah açıcı etkileri idrar yolları antiseptiği kullanımı soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonunda kullanıldığını yine kaynaklardan bulabiliriz.” diye konuştu.
MESİR MACUNUN TARİHİ
Mesir macunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını anlatan İhsan Ay şunları kaydetti: “Mesir macunu 1539 yıllarında Yavuz Sultan Selimin Eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Hatun Manisa’da ikametgah ederken rahatsızlanıyor. Sultan’ın hastalığına çare bulunamıyor. Orada yetişen 41 çeşit baharattan bir macun hazırlıyor. Ve sultana sunuyor belli bir zaman sonra da Sultan sağlığına kavuşuyor. Böylelikle mesir macunu halk tarafından duyulmaya başlanıyor. Sağlığına kavuşan Sultan önce darüşşifada tedavi gören akıl hastalarında kullanılmasını istiyor. Ve orada da olumlu sonuçlar alındıktan sonra halk her yıl Sultan Cami ve minarelerinde toplanıp kendine bu macundan saçılmasını istiyor.”
“HOŞ KOKUSU VE LEZZETİ İLE ÖN PLANA ÇIKIYOR”
Mesir macununun genellikle hoş kokusu ve lezzeti ile ön plana çıktığını vurgulayan Ay, “Boğaz ağrılarına, baş ağrılarına iyi geldiği söyleniyor. Vücuda kuvvet, kalbe ferahlık verir, dimağı kuvvetlendirir, dikkati arttırır, siniri yatıştırır, nefes darlığı, baş dönmesi, sırt, bel ağrısı, siyatik, romatizmaya iyi gelir, kanı temizler, göğsü yumuşatır, idrar zorluğunu giderir, iştah açar. Yani faydaları saymakla bitmez. Kısaca içerisindeki 41 çeşit baharat neredeyse 41 sıkıntıya da iyi gelir.” ifadelerini kullandı.
“MACUNDAN YİYEN BİR YIL İÇERİSİNDE EVLENİR”
Mesir macunuyla ilgili çeşitli halk söylentilerinin ve inanışlarının olduğunu belirten Ay şunları anlattı: Bu macundan yiyen insanları bir yıl boyunca zehirli haşere ve hayvanların sokmayacağı söylenir. Kültürümüzde olan gelenekler. Evlenme çağında olan kızların bu macunu yedikten sonra bir yıl içerisinde evleneceği ve çocuk sahibi olacağı, gibi söylentiler de var. Nevruz günü en ağır hastalar yeseler bile iyi olurlarmış. Çocuk hastalıklarına da iyi geldiği söylenir.” Ay, son olarak mesir kelimesinin seyir edilecek, gezilecek yer anlamına geldiğini, şeker ham madde olduğu için de baharatlarla harmanlandığı zaman enerji verdiğini de sözlerine ekledi.
SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.