Ayakkabı üreticileri, iç piyasadaki daralmayı aşmak için ihracata yöneldi
Rusya, Ukrayna, Almanya, Romanya, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelere Aykent Ayakkabıcılar Sanayi esnafının ihracat yaptığını vurgulayan Yüksel Ayakkabıcılık işletmecisi Mehmet Akca, “Yurtdışında en fazla ürün alan firmalar Rusya’dandır. Şuan yaptığımız işin yüzde 50’sini ihracata ayırarak ayakta durabiliyoruz. Direk birebir müşteriyi bulamasak da, aracı olan ikici el firma ya da kişilerle mal satabiliyoruz. Bu da yaptığımız işin 3’te birini kapsıyor. Bunun artarak devam etmesi lazım. Ayakkabıcılık sektöründe ise ciddi sıkıntıların var. Büyük AVM’lerdeki firmaların batması ve konkordatoların artmasıyla sıkıntılarımız da arttı. Sektörümüzün sermayesi gitti. Böyle olunca esnaf sallandı. İç piyasadaki cadde mağazalarına ve küçük esnaflara ancak vadeli verirsen eski aldığı ayakkabı ücretlerini ödeyebiliyor. Bu şekilde imkanlar sağlayamadığımız için bizimde sermayelerimiz yetmiyor. Bu durumda da cadde mağazaları ve küçük esnaf teker teker batıyor. Tabi bizim esnafımızda bunları karşılayamadığı için batan çok. Mesela konkordatosu kabul edilmeyen bir kişi, bir gecede yüklemiş gitmiş. Şimdi sektör olarak dış piyasa ve ihracatla kurtarmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
“KONYA’DAN 38 FİRMA KATILIYOR”
Tanıtımlar yapılarak dış piyasaya satılan ürünlerin artması gerektiğini belirten Akca, “Dış piyasaya ihracat yaparak iç piyasadaki sıkıntıları atlatmamız lazım. Büyük firmalarla çalışan esnafımız zor durumda. Değerlerin kaybolmaması lazım. Markalarla ve firmalarla çalışan değerli esnaflarımız var. Konkordatolar herkesin elini bağladı. Herkes bir arayış içerisinde. Geçen yıllarda İstanbul Ayakkabı Fuarı’na Konya’dan ortalama 20-25 firma katılırdı. Bu sene düzenlenecek olan fuara Konya’dan 38 firma katılıyor. Bununla ilgili yapılan çalışmalarla birlikte İnşallah bu çalışmaların Konya’ya taşınmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“HAMMADDECİLER TEKELLEŞMİŞ İNSANLAR”
Aykent Ayakkabıcılar Sanayi esnafının en büyük sorunlarından birinin hammadde temini olduğunu ifade eden Akca, “Hammaddeciler tekelleşmiş insanlar. Bunlar çok ciddi sıkıntılar veriyor. Çeşmenin başı diyoruz bunları. Bunlardan oradan çeşmeyi sıktığı zaman, herkes sıkmaya başlıyor. İmalatçıların yapım gücü kalmadı. Deri ve taban hammaddesi, ayakkabının temel malzemeleri gibi imalat için gerekli malzemelerin kepsi sıkılmış durumda. Çoğu esnafımız yapamaz hale geldi. Hammaddeciler peşin diyor, vadeli olursa 6 ay diyor ve vade farkı çok farklı oluyor. Devletimizden acil yardım bekliyoruz. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi sitesi büyük bir sektör. İş imkanının büyük olmasından dolayı dış piyasaya tanıtılması gerekiliyor” dedi.
“YURTDIŞI TANITIMLARI YAPILMALI”
Ayakkabıcılık sektöründe küçük esnafın desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Akca, “Küçük esnafın kalkındırılması lazım. Küçük esnafın cebindeki bütün paralar konkordatolarını aldı. Küçük esnaf zaten kendi imkanları ile çalışan esnaftır. Bunların hepsi kaybolmuş durumda. Şuan esnaf açıktan oradan alıp başka yere yaparak taşımacı hale geldi. Kendi imkanları ile çalışanlar ise kabuğuna çekildi. Bir de parasını göstermeyenler var. En büyük sıkıntı bu. Hükümetimizde şuanda belirli imkanlar sağlayamaz hale geldi. Bizim yurtdışına tanıtımlarımızın yapılması, yurtdışından müşterilerin getirilmesi, Aykent Ayakkabıcılar Sanayi’nin tanıtılması gibi şeylere çok ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.