Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Aydınlanalım, aydınlatalım!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Cuma günü Konya’da önemli programlara katıldı. Son aylarda Konya’dan ciddi tepkiler alan MEDAŞ’ın hizmet kalitesiyle ilgili Bakan Yıldız’dan önemli uyarılar aldığını düşünüyorum.

Sadece hizmet kalitesi noktasında değil, vergisini İstanbul’a taşıma konusunda da MEDAŞ’ın tavsiyelere uyduğunu duymak güzel bir gelişme oldu. Kazandığınız şehre verginizin dönmesi en doğru olan tercihtir.

Bakan Taner Yıldız o gün sorulan bütün sorulara içtenlikle cevap verdi. Kabinenin tek sakallı bakanı olmasının yanında en nazik isimlerinin de başında geliyor şüphesiz Bakan Yıldız. Kendisi Cuma günü Konya’da olmasına rağmen hafta sonunu da Mevlana’nın doğduğu şehir Belh’te geçirdi. Bir doğduğu yer bir öldüğü yer. Ya da tersi önce öldüğü, sonra doğduğu şehir.
Konumuz enerji ya, şöyle Konya’nın enerji atlasına bir bakalım o zaman. Tabi MEDAŞ ve Gaznet’in hizmet kusurları, vurdum duymaz halleri, şehri önemsemez tavırlarını hatırlatmalıyız yeri gelmişken.
Şöyle size sıkı bir enerji bilgilendirmesi yapmak isterdim. İşte Konya’da şu kadar doğalgaz ve elektrik tüketiliyor, nüfus artış hızımızla şu tarihte şu kadar olacak, bunun için şunları yapmalıyız falan diye.

Konya Valisi A.Nezih Doğan’ın özel çabasıyla hizmete giren, vilayetin sitesindeki Konya istatistik verilerinin yer aldığı “Konilis” veri bankasında da enerji ile ilgili bilgiler kayda değer şeyler değil. Sanırım bu iki kurum hizmet fakiri olduğu kadar bilgi paylaşım fakirleri aynı zamanda.

Neyse vilayetin sitesine girmişken enerji konusunda bilgi bulamasanız da size enerji verecek bir çalışma moralinizi yükseltir. O ise, “Konya İçin Şimdi” proje  paylaşım sitesi. www.konyaicinsimdi.gov.tr. Tavsiye ederim mutlaka görmelisiniz.

Konya’nın son dönemdeki enerji girişimleriyle ilgili kısaca bilgilerle yetinelim o halde.

1-Maden Tetkik ve Arama Kurumu’nun 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi keşfetti. Bakanlık burada 2 bin 400 MW kurulu güce sahip Atatürk Barajı'nın iki katı elektrik üretilmesini hedefliyor.

2- Yine Karapınar Bölgesinde kurulacak, Enerji ihtisas endüstri bölgesinde yenilenebilir enerji üretilecek. 100 bin hektarlık alanda kurulacak güneş enerji santralleri ile Türkiye'nin mevcut kurulu güç kapasitesi olan yaklaşık 55 bin megawata eşit elektrik üretilebilecek. Evet, bu santralle Türkiye’nin elektrik sorunu çözülüyor, diğer ürettiklerimizi satıyoruz.

3-Konya Şeker 985 milyon dolarlık teklifle Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesini kazandı. Orta Anadolu bölgesinin daha çok kuzey kesimlerinin enerjisi bu termik santralle gerçekleşecek.

Türkiye’nin en önemli cari açık kalemi enerji, bu konuda fena halde dışa bağımlıyız. Zaten enerjiye para ödememiş olsak, öğretmenler 4 bin doktorlar 10 bin TL maaş alır.

Petrol ve doğalgaz kaynaklarımızda şuan kullanılabilir düzeyde olmadığına göre, kendi doğal kaynaklarımızdan yüksek oranda faydalanmamız gerekecek. Karapınar Bölgesi şuan büyük fırsatlar sunuyor. Hem Termik santraller için hem yenilenebilir enerji için.

Bu imkanı Konya fırsata çevirebilirse yeni dönemim en parlak şehirlerinden biri olur. Geçmişi kadar görkemli ifadesi işte tam burada yatıyor.

Enerjin varsa aydınlık olursun, geçmişin kadar, sonsuza kadar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi