‘Dijital pazar yakalanmalı’

‘Dijital pazar yakalanmalı’
İnternette alan adı, hazır web sitesi ve hosting hizmeti veren firmalara son dönemde artan talepler, bu sektörü de gayrimenkul ve borsa gibi yatırım aracına dönüştürdü.
İnternette alan adı, hazır web sitesi ve hosting hizmeti veren firmalara son dönemde artan talepler, bu sektörü de gayrimenkul ve borsa gibi yatırım aracına dönüştürdü. Sadece bir alan adı alıp, çeşitli görsellerle bu alan adını doldurmanın yeterli olmadığını söyleyen Şimşek, “KOBİ'lerin sadece ismini tescil etmesi değil, o ismi aldığında ticaretini ve satışlarını nasıl artırabileceği, o siteden nasıl fayda sağlayabileceği gibi birçok konuda da ayrıntılı düşünmesi gerekiyor. Yani KOBİ'lerin işini dijitalleştirmesi şart” dedi.
 
 
Alan adı, hazır web sitesi, hosting hizmetleri ve dijital reklamcılık alanlarında faaliyet gösteren Basit Tasarım şirketinin sahibi Necmettin Şimşek, Konya’daki KOBİ'lerin işlerini dijitale taşıma noktasında son dönemde önemli bir atılım yaptığını söyledi. Sadece bir alan adı alıp, çeşitli görsellerle bu alan adını doldurmanın yeterli olmadığını söyleyen Şimşek, “Bugün, dijital alan dışında başarılı bir iş stratejisi hayal etmek zor. Pazarlama stratejinizi sayısallaştırdığınızda, bir web sitesi oluşturmak ilk gerçekleştirilecek görevdir. İşletmeler, pazarlama politikalarından yararlanmak için sektöre özel web sitelerine ihtiyaç duyarlar. Güçlü bir web sitesi marka imajınızı ve satışlarınızı arttırma potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda müşteri hizmetlerinin kalitesini de arttırır. Ayrıca bu günlerde, neredeyse tüm işletme kategorileri profesyonel bir web sitesine sahip olabilir. KOBİ'lerin sadece ismini tescil etmesi değil, o ismi aldığında ticaretini ve satışlarını nasıl artırabileceği, o siteden nasıl fayda sağlayabileceği gibi birçok konuda da ayrıntılı düşünmesi gerekiyor. Yani KOBİ'lerin işini dijitalleştirmesi şart” dedi.
 
‘SATIŞ İÇİN GÜÇLÜ BİR ARAÇTIR’
 
Web sitesinin, müşteri memnuniyetine etki ettiğine değinen Şimşek, “Müşterilerinizin ihtiyaçlarını tespit etmek ve web sitelerinize istenen çözümleri yerleştirmek gerekir. Bir web sitesi hem yerel hem de küresel erişime sahip olduğu için satış mesajınızı hedef kitlenize iletebilir. Web sitenizde müşterileriniz için bir forum oluşturabilirsiniz, böylece ürünleriniz hakkındaki görüşlerinizi paylaşabilirler. Bu, nabzını hissetmenize ve gerekli değişiklikleri ürününüze entegre etmenize yardımcı olacaktır. Eğer ürünleriniz gerçekten iyiyse, verilen olumlu geri bildirimler sitenizdeki yeni ziyaretçileri tam olarak istediğiniz şeyi sipariş vermek için motive edecektir. Tüm bu faktörler web sitesi oluşturma sürecinde akılda tutulmalıdır” diye konuştu.
 
necmettin-simsek.jpg
 
‘İÇ DARALMAYI İNTERNETLE AŞIYORLAR’
 
KOBİ'lerin, ucuz pazarlama ve satış çeşitliliğini artırabileceği bir alan olarak interneti etkili kullanmaları gerektiğini söyleyen Şimşek, "Konya’da faaliyet gösteren KOBİ’ler, hem yurt içine hem de yurt dışına satış yapabilecekleri bir aracı olarak web portallarını çok etkili bir şekilde kullanabilirler. O yüzden bu konuda son yıllarda ciddi bir talep yükselişi var. Özellikle hazır web siteleri ve alan adlarına yönelik satışlarda artış var. Özellikle ekonomik durgunluğun olduğu dönemlerde alan adları ve internet üzerinden yapılan işlerin sayısında artış oluyor. İç piyasaya çalışan KOBİ ölçekli işletmeler, iç piyasadaki darlmayı internet üzerinden satışlarla aşmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
 
‘MÜŞTERİLERİNİZİ TANIMLAYIN’
 
Bilinçli web kullanımının müşteri profilini tanımada da önemli olduğuna işaret eden Şimşek, “Ürünlerinizi web siteniz üzerinden etkili bir şekilde pazarlamak ve maksimum sonuçları almak için müşterilerinizin kim olduğunu bilmelisiniz. Google Analytics gibi araçları kullanmak, aynısını tanımlamanıza yardımcı olabilir. Çabalarınızın etkinliğini ancak müşterilerinizin demografik özelliklerini ve tercihlerini analiz edebiliyorken değerlendirebilirsiniz. Bu bilgilere dayanarak, çevrimiçi pazarlama stratejinizi değiştirebilirsiniz” diye konuştu.
 
TÜRKİYE'DE 2,3 MİLYON CİVARINDA ALAN ADI VAR
 
Dünyada en yoğun kullanılan uzantının ‘.com’ olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Şu anda dünya genelinde 350 milyon civarı alan adı tescili var. ".com" uzantılı alan adları da yaklaşık 135 milyon civarında. Web portalı pazarının liderliğini elinde bulunduran ülke ABD, daha sonra ise Çin geliyor. Türkiye'de ise 2 milyon 300 binden fazla alan adı tescili var. Kendi ülke uzantımız olan '.tr' uzantısı da 380 bin civarında. Bu rakam nüfus ve yapılan iş yoğunluğuna baktığımız zaman küçük gibi görünse de, hızla bir yükseliş söz konusu. Şu anda 160 milyon civarında da mail hizmeti var.  Biz yeniliklere çok hızlı adapte olan ve hızlı değişen millet olarak bu rakamların kısa sürede artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
"OTOMOBİL GİBİ EL DEĞİŞTİRİYOR”
 
2018 yılında alan adı ekonomisinin dünyada yüzde 5 düzeylerinde büyüdüğünü söyleyen Şimşek, “Artış aslında daha fazla ama net artışa bakıldığında dünyada tescil oranları yüzde 5 artmış. Bu durum, dünyada alan adı ekonomisinin geçen yıl itibarıyla yüzde 5 büyüdüğünü gösteriyor” dedi. Bazı yatırımcıların alan adlarını satın alarak geleceğe dönük yatırım yaptığını belirten Şimşek, “İnsanlar artık arsa veya daire alır gibi alan adı alıp, onun değerleneceği günü bekliyor. Bu işin de bir borsası oluşmuş durumda. Dolayısıyla alan adları ve web portalları değerlenen bir emtia. Hatta tıpkı bir otomobil gibi ikinci, üçüncü, dördüncü el gibi sürekli bunlar satılıyor." diye konuştu.
 
SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.