Konya kapılarını 17. kez tarım fuarına açtı

Konya kapılarını 17. kez tarım fuarına açtı
Bu yıl on yedincisi düzenlenen Konya 17.Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, kapılarını 100 ülke ve 76 şehirden gelecek olan misafirlerine kapısını açtı.

Konya 17.Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı açıldı. Açılışa; Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, TARMAKBİR Başkanı Şenol Önal, üniversite rektörleri, Konya protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.  Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türk tarım sektörünün Konya'da buluştuğunu söyledi. Ersözlü, “Konya Tarım Fuarı, bu yıl 7 ayrı salonda 20 ülkeden 441 firmanın ve bin 341 markanın katılımıyla gerçekleştiriyoruz. 5 gün boyunca 100 ülke ve 76 şehirden 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Tarımsal mekanizasyon anlamında tüm teknolojik yeniliklerin görücüye çıkacağı fuar, Türkiye'de ilk kez lansmanı yapılacak traktörden biçerdövere, tarımsal ekipmanlara ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor” dedi. Fuar için 50 ülkeden 3 bin 500 iş insanın Konya’ya geldiğini belirten Ersözlü, “Türk tarım sektörünün gururu olan Konya Tarım Fuarı, 5 gün boyunca hedef pazar niteliği taşıyan ve ihracat oranlarımızın yüksek olduğu ülkelerden gelecek heyetlere ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda 50 ülkeden 3 bin 500'ün üzerinde iş insanı Konya'da olacak. Geçtiğimiz yıl bin 9 ikili iş görüşmesi gerçekleştirmiştik. İnşallah bu yıl da ülke ekonomimize yeni ihracatlarla destek olmayı hedefliyoruz” açıklamalarını yaptı.

ilhan-ersozlu.JPG

“KONYA BÖLGENİN LOKOMOTİFİ”

Türkiye’nin tarım alanında 18 milyon dekar alanına sahip bir il olduğunu aktaran Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, “32 adet üründe ilk 3’te yer alıyor. Buğdayın yüzde 10’u arpanın 14’ü fasulyenin yüzde 14’ü ayçiçeğin yüzde 16’sı ve mısırın 20’si Konya’da üretiliyor. Ülkenin tohum üretiminin 30’unu Konya karşılıyor. Konya ve ülke tarımı için bunlar sevindirici. 16 yılda tarımsal hasılayı 4 buçuk kat arttırdık. Sulu tarım önceliğimiz. Su ile toprağı buluşturduk. 19 baraj ve 28 gölet ile 740 bin dekar alanı sulamaya açtık. Konya bölgenin lokomotifi. Ülkenin tarım başkentidir, tahıl ambarıdır. Tohum üretim merkezidir. Konya’ya 7,2 milyar TL destek sağladık. 2006-2018 arasında toplamda 757 milyon TL yatırım desteği almış bir buçuk milyar TL yatırım yapılmış bir şehir. Tarım alanlarını arttırma imkanımız yok. Verimi arttırmak gerekiyor. Bunun tek yolu teknolojidir. Fuarlar teknolojinin tanıtımı yapılan yerlerdir. Teknoloji üretenler ile teknoloji kullananlar arasında köprü görevi gören fuarlardır. Konya tarım fuarını çok önemli buluyoruz. Fuar, Konya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.  

akif-ozhadi.JPG

“BU TOPRAKLARA DEĞER VERİYORUZ”

Konya’nın tarımın kalbi olduğunun altını çizen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Sevgiden başka tohum ekmedik. Bu topraklara değer veriyoruz. İyi tarım uygulamaları ile tarımı ve mekanizasyonu arttırmayı hedefliyoruz. Ülke kalkınmasına destek vereceğini düşünüyoruz. Çaba gösterenleri tebrik ediyorum. Hedefimiz her zaman daha iyi rakamlara ulaşmaktır. Hükümet çiftçi ve özel sektör işbirliği ile daha iyi yerlere geleceğiz” dedi.  

leyla-sahin-usta.JPG

“KONYA 33 ÜRÜNDE İLK SIRADA”

2 buçuk milyar insanın tarımsal üretim ile hayatını devam ettirdiğini belirten Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Tarımsal sektör oldukça hayati önem taşıyor. Akıllı tarım üretimine geçmek oldukça önemli. Çağın en son makinelerini burada sergilenecek. Konya 33 üründe ilk sırada yer alıyor. Tarım, teknoloji ve sanayi Konya’da birleşmiş durumda. Konya olarak tarımın merkezinde olan bir şehiriz. Sulama teknolojilerimiz oldukça gelişti. Konya şanına yakışır şekilde tarımın merkezi ile çok büyük bir fuara ev sahipliği yapıyor. Buradaki insanlar alışveriş yapacaklar. Konya sanayisine ve ülke ihracatına çok büyük katkılar sağlayacak. Şuan ki ihracatımızı çok düşük görüyorum. 10 Milyar dolarlarını bulabiliriz. Bu potansiyel Konya’da var” ifadelerini kullandı.

cuneyit-orhan-toprak.JPG

“FUAR VE KONGRE TURİZMİNE HAZIRIZ”

Konya 17.Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın Konya’nın beklediği bir fuar olduğuna dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Şehir bu fuarı 4 gözle bekliyor. Bir çok yönüyle öne çıkmış bir şehiriz. Fuar ve kongre yeni bir atılımdır. Fuar ve kongre turizmine hazırız. Konya sanayisinin başlangıcı tarımsal mekanizasyondur. Konya tarım şehridir. 10 bin yıldır tarımsal üretim gerçekleşiyor. Tarım alanında gelişim için çaba sarf ediyoruz. Yeni projeler üretiyoruz. Tarıma 5 yılda 196 milyon TL ödenek ayırdık. Sulama alanlarının doğru kullanımı, hayvancılık ve arıcılık için eğitimler sağlıyoruz. Çiftçinin bulunduğu yerde gelirinin artmasını sağlıyoruz. Yurt dışından gelen insanlara Konya’yı tanıtıyoruz” dedi.

ugur-ibrahim-altay.JPG

“176 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”

Türkiye’nin en büyük Asya ve Avrupa’nın ise en büyük 3. fuarını düzenlediklerini aktaran Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Ekonomik atılımı ile Anadolu illeri ön plana çıkıyor. Konya bu şehirlerden biri. 176 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2019’un ilk iki ayında yüzde 20 ihracat artışı yakaladık. Bu yıl ihracatta 2 milyar doları aşmak istiyoruz. Tarıma dayalı sanayileşmeyi tamamladık. Ülkenin yüzde 65’ine hakimiz. Yüzde 12 tarım alanını oluşturuyoruz. Su sorunu var. Vazgeçilmez bir konu. Su ile ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabiliriz. Su ihtiyacının karşılanması ile daha fazla gelişeceğiz. Türkiye ekonomisinin direği olacağız. Fuar ile sektörler hareketleniyor. 5 günlük bir hareketlilik sağlayacağız” diye konuştu.

selcuk-ozturk.JPG

“TARIMA İHTİYAÇ YÜZDE 50 ARTACAK”

Dünya nüfusunun sürekli arttığına dikkat çeken TARMAKBİR Başkanı Şenol Önal ise “Dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyar olacak. Tarıma ihtiyaç yüzde 50 artacak. Verimlilik oldukça önemli. Tarımsal üretimi arttırmamız gerekiyor. Gayret göstermeliyiz. Tarım makine sektörü son 10 yılında ciddi bir gelişme kaydetmiştir. 20 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve daha da önemlisi dış ticaret fazlası veren sektörüz. Bakanlık ile ortak çalışma yapmak istiyoruz. Ekonomik durgunluk sektörü ciddi bir biçimde etkilemiştir. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle iç satışlarda yüzde 35’lerde olan gerileme. özellikle 2018’in ikinci yarısında çok daha yüksek bir oranda gerçekleştirmiştir. Aylık bazlarda daralma yüzde 70’leri bulmuştur” diyerek sözlerine son verdi.                            YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ

senol-onal.JPG

img-0209.JPG

img-0244.JPG

img-0391.JPG

img-0409.JPG

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.