Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Konya neden 2 bakan istiyor?

Seçimler sonrası ilk günlerin ardından herkes yeni kurulacak hükümetten beklentilerini ortaya koymaya başlar. Geçtiğimiz hafta Konya bu bağlamda önemli açıklamalara ve görüntülere sahne oldu.

İlk açıklama bu konulardaki hızıyla bilinen MÜSİAD Konya Şubesinden geldi. Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Konya’nın AK Parti’ye üç dönemdir en yüksek desteği verdiğini beyanla bu dönemde Konya’nın en az iki bakanlık beklediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanında bir tanede icracı bakanlığın Konya’ya verilmesini talep eden Başkan Korkmaz, gerekçesinde ise tarım-sanayi ve turizm şehri potansiyelini buna gerekçe olarak sunuyor.

Gerçektende Konya’nın hızlı trenle birlikte çok daha dinamik bir turizm kenti olacağı açık. Konya bir turizm patlaması yaşayacak. Konya buna hiç hazırlık yapmıyor serzenişini artık herkes söylüyor.Eskişehir örneği de ortadayken bunu cidden önemsemek gerek.

Öte yandan son 20 yılın en ciddi sanayi sıçramasını yapan bir şehir Konya. Bu gelişime paralel fikir üretip destek olacak bir bakanla Konya’nın refah seviyesi nerelere gelir tahmin etmek zor değil.

Bilinen yönüyle tarım şehri Konya’nın, Türkiye’yi doyuracak ve hatta önemli ihraç kalemlerinden biri yapacak, bu işi yönetecek biri neden Konya’dan olmasın sorusu, kimseye garip gelmez.

Başkan Korkmaz’ın talebi sadece ikinci bakanlıkta değil. Aslında iyi bir dinamizm kazanmış Konya’nın siyasette en üst düzey temsil edilmesi. Özetle diyor ki Aslan Korkmaz; Yeni dönemde Bakan ve Bakan Yardımcılığı görevleri ve Meclis Başkanlığı, Meclis Başkan Vekilliği, Grup Başkan Vekilliği, Komisyon Başkanlıkları görevlerinde Konyalıların yer almasının Konya’nın temsilinde büyük önem taşımaktadır”
Bu taleplerin ne kadarı gerçekleşir, nasıl gerçekleşir, çok değil, birkaç hafta içinde görürüz. Gerçekleşse de gerçekleşmese de MÜSİAD'ın bu talebini Konya’nın bir beklentisi olarak görmek gerekir.

Diğer taraftan Türkiye’nin en büyük odaları arasında yer alan Konya Sanayi, Ticaret ve Ticaret Borsası ortak meclis çalışmasıyla bir araya geldiler.

Bu üç oda  bir ilki gerçekleştirerek müşterek meclis toplantısı düzenledi.Ev sahipliğini Ticaret Borsası’nın yaptığı meclis toplantısından, bundan böyle bu odaların Konya meselelerinde ortak hareket etme kararı çıktı. Konya açısından oldukça sevindirici belki milat olacak bir karar bu uygulama.
 Üç oda yönetimi mecliste aldıkları karar çerçevesinde de 12 Haziran seçimlerinde iktidara en yüksek oy desteği veren Konya’nın bunun karşılığını hizmet olarak alması gerektiğini açıkladılar.
 Aslında hem MÜSİAD’ın açıklaması hem de üç odanın ortak kararla ilan ettikleri konu Konya’nın en yüksek oyu vermesinin hem siyasi temsil hem de hizmet olarak alınmasının talep edilmesi önümüzdeki günlerin Konya açısından daha farklı olacağının ilk işaretleri.
 Kamuoyunun beklentilerine hazırlıklı olup ilk günlerden böyle bir açıklama yapmak gerçekten Konya’nın özlediği görüntülerden biriydi.
 Üç odanın başkan ve meclis başkanlarının da bundan sonrasıyla ilgili Konya meselelerine ortak çözüm üretme beyanları en az Konya’nın icracı bir bakanlık alması kadar önemlidir. Zira tabanda projeleri üretemeyip, problemleri tespit edemezseniz, yukarıda bu işi çözecek birinin olmasının çok bir faydası olmaz. Aslolan bu işleri koordinasyonu sağlanmış bir takım ruhuyla yürütmektir.
 Konya’nın bu dönem sırtı yere gelmez demiştik ya, işte işaretleri bir bir ortaya çıkmaya başlıyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi