Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Konya Türkiye'de işbirliğine örnek oluyor!!!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlığının üçüncü ayında ikinci kez, bu hafta sonu  memleketi  Konya’ya geldi.  Bu ziyaretten çıkacak pek çok anlam elbette var. Açıkçası bu tempoda çalışan bir bakanın ki Türk Dışişleri bu dönem hiç olmadığı kadar tempolu çalışıyor. Buna rağmen  Konya’ya gelmesi, bu şehri çok önemsediğinin göstergesi. Üstelik başta Kürt açılımı olmak üzere, enerji ve dünyada ki pek çok yeni gelişmeyle ilgili en taze açıklamaları da ulusal TV’lere canlı yayınlarla doğduğu bölge Taşkent’te yapmış olması ayrıca önemli.

Ahmet Davutoğlu çok uzun zamandır yürüttüğü fakat açık aktörlüğü yeni devraldığı dışişlerini, açıkçası tahmin edilenin ötesinde iç siyasetten bağımsız yönlendirmiyor. Özellikle son günlerin gündem konusu ki, doğru sonuçlandırılırsa Türkiye’nin çok rahatlamasına sebep olacak Kürt açılımı konusunda söylediklerini müthiş etkileyici buldum, şöyle diyor Bakan Davutoğlu;

Bu açılımı, bu yeni çalışmayı, sadece bir gruba yönelik bir açılım gibi düşünmemek lazım. Tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım. Bunun temeli de kardeşliktir. Dışarıdan birileri et ve tırnak gibi birbirine geçmiş bu kardeşleri, birbirine düşman etmek isteyebilirler. İçeriden bazıları hissi davranıp, o hissi ortamın içinde böyle bir psikolojik gerilimin parçası olabilirler. Ama devlet adamlarının, aydınların her şeyden önce bu kardeşliği koruma sorumluluğu var”

    Ahmet Davutoğlu’nun  Konya üzerinde daha fazla duracağının işaretleri bu gelişinde daha net alındı. Bir diplomat olarak Ahmet Davutoğlu gerçeğinden bir siyasetçi olarak Ahmet Davutoğlu portresine de yakın zamanda geçeceğiz gibi görünüyor. Ankara’da Konya’nın ağırlığı Davutoğlu ile birlilikte gözle görülür bir şekilde artmaya başladı.

Bununla ilgili ilk önemli gelişme hemen görüldü. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (Ekk), Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Başkanlığındaki 15.  Toplantısı, 13 Ağustos 2009 da Konya gerçekleştirecek. Konya açısından çok önemli olabilecek bu toplantı önümüzde Perşembe günü gerçekleşiyor.

 
EKK da ki beş bakanın yanı sıra,  Tarım, Çevre,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanları da o gün Konya’ya geliyor. Toplam sekiz bakanın katılacağı kurul toplantısında Konya için hayati önem taşıyan konular gündeme gelecek.
 
Koordinasyon Kurulu için ön hazırlık toplantısı da Konya Valisi başkanlığında, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, MÜSİAD ve milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşmiş. Umarım Konya için önemli projeler, gerçekçi ve uygulanabilir şekilde sunulur. Evet, Konya için, gerçekçi ve uygulanabilir projeler bu kurula sunulmalı. Konya’nın 10 yılı için hayati kararlar belki de bu toplantıdan sonra alınacak.
 
Bu konuda Konya’nın yakın vade de  çözmesi gereken problemleri için, KOP için idare başkanlığı kurularak işleyişin doğru takibini sağlamak, ve hızlandırmak, yüksek bedelle uçan Konya halkı için, geniş yeni bir apron yapımı sağlamak, Hızlı Tren’in zamanında bitmesinin takipçisi olmak  ilk söylenmesi gereken projeler. Tabi, Konya tarımı, kültürü, turizmi ve KOBİ’ler için ekstra neler söylenecek onu göreceğiz.
 
Konya’nın orta vadede gerçekleştirmesi gereken projelerinde ise hemen akla gelen, Savunma sanayi, e-devlet yedekleme merkezi, güneş enerji lisansı ve jeotermal enerji ile ilgili yatırımları dillendirmek gerekecek. Umalım ki 8 bakanlı bu toplantı Konya ekonomisi için bir kurtuluş reçetesi de sunsun.
 
Yukarıdaki başlık Ahmet Davutoğlu’nun Büyükşehir belediyesi ziyareti sırasında söylediği bir cümle. Açıkçası bu cümle Konya’nın yakın zamanda yaşadıklarına bakınca ancak “Davulun sesi uzaktan hoş gelir”  atasözü ile açıklanabilirdi. Şimdi bu Perşembe bu cümleyi gerçekleştirmek ve uygulanabilir hale sokmak için bir şans daha doğdu. Bu defa da olmasa artık ne ben yazılarımla Konya’yı kurtarırım ne de Ahmet Davutoğlu temennileriyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi