Konya’nın mimarları festivalde buluştu
Konya’da her yıl düzenlenen Dünya Mimarlık Günü kutlamalarını bu yıl festivale dönüştürdüklerini kaydeden Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Armağan Güleç Korumaz, “Konya Mimarlık Festivali’ni bu yıl ilk kez düzenliyoruz. Önceki yıllarda mimarlar odasında yaptığımız Dünya Mimarlık Günü kutlamalarını geçtiğimiz yıl Kültürpark gerçektirmiştik. Bu yıl da Kılıçarslan Meydanı’nda yapıyoruz. İlk defa bir festival formatına dönüştürmeye çalıştık. Sizlerle daha yakın olabilmek, bu kentte mimarlar var diyebilmek ve sevincimize sizleri de ortak edebilmek için bunu gerçekleştirdik. Uluslararası Mimarlar Birliği ve üye ülkeler her yıl ekim ayının ilk pazartesi gününü Dünya Mimarlık Günü olarak kutlamaktadır. Bu günde çeşitli etkinliklerle mimarları ve toplumu buluşturup, mimarlık üzerine farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Dünya Mimarlar Birliği, Bu yıl Dünya Mimarlık Günü temasını, ‘Mimarlık herkes için konut’ olarak belirlemiştir. Mimarlar odası, yüzden fazla üye ülkede 1 milyondan fazla mimar tarafından kutlanacak olan 7 Ekim Dünya Mimarlık günüyle başlayan ve ekim ayı boyunca tüm birimleriyle mimarlık haftasının etkinliklerini gerçekleştirecektir. Biz de Mimarlar Odası Konya Şubesi olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ekim ayı boyunca devam edeceğiz. Bu etkinlikler içerisinde bugün başlayan sergi ve atölye çalışmalarının haricinde, çeşitli sergilerimiz, atölyelerimiz, söyleşilerimiz ve üyelerle buluşma programlarımız olacaktır” ifadelerini kullandı.
‘İZ BIRAKMAK HUZUR GETİRİR’
Yapılan işlerde iz bırakmanın manevi huzur getirdiğini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Belediyeciler olarak en büyük tatmin olduğumuz nokta, şehirde yapılan işlerde iz bırakmaktır. Sonrasında da ona bakarak bir şekilde manevi huzur bulmaktasınız. Mimar olunca, sadece konutlarda değil kamusal alanlarda ve sosyal tesislerin hepsinde imzası olan bir meslek grubu varsa o da tabi ki mimarlarımızdır. Bizler belki bir ilçede imza atarken, mimarlar şehrin tamamında yapılarına imza atmaktadırlar. Bu sergide mimari eserler olduğu gibi el sanatları bölümü de bulunmaktadır. Fakat mimarların ikinci bir sıfatı da onların sanatçı olmalarıdır. Özgün bir yapıya, esere imza atmalarıdır. Gurur duyduğumuz şey, şuanda yapılan projelerde her geçen gün Konya ölçeğinin dışına çıkılmasıdır. Birbirine benzemeyen, her biri sanat eseri gibi binalara imza atılmaktadır. Sadece Konya ölçeğinde değil farklı şehirlere de proje üreten, oralara da imza atan bir şehir haline geldik. Bunlardan dolayı da bir Konyalı olarak gurur duyuyorum. Tüm mimarlarımızı tebrik ediyoruz” dedi.
‘MİMARLARIN HER BİRİ SANATÇIDIR’
Mimarların sanat icra ettiğini vurgulayan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Mimarların her biri sanatçıdır. Çizdikleri tüm projeler de birer eserdir. Hepsi kendilerine özgüdür. Şehirlerin de bir ruhu vardır. Konya’mız da Selçuklu payitahtı bir şehirdir. Bu alanda yanı başımızda Karatay Medresesi, arkamızda Alaaddin Camii bulunmaktadır. Böyle birçok Selçuklu eseri şehrimizde vardır. 10-15 yıl öncesine gittiğiniz zamanda burada eski adliye binası, yan tarafta petek dükkanları bulunmaktaydı. Kültürpark’ın etrafı kapalı bir alandı. Bu alanlarda belediyemiz şehrin dokusuna ve ruhuna uygun çalışmalar icra ettiler. Buranın meydan olarak tasarlanması bu ruha uygun olarak yapıldı. Bunları tasarlayan, düşünenler de mimarlarımızdır. O sebeple şehrimiz için bu ruha uygun şekilde kentsel dönüşümünün sağlanmasına yönelik bu çabalarınızın hepsi takdire şayandır” şeklinde konuştu.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.