Milletlerin öyle değerleri vardır ki, hiçbir zaman unutulmaz, yaptıkları, yazdıkları yeni nesillere taşınır. 2011’in son günlerine geldiğimiz bu günlerde, bu yılın kendisine atfedilen merhum vatan şairimiz Mehmet Akif’i ne kadar andık ne kadar anladık acaba.
Evet 2011 yılı Mehmet Akif yılı olarak ilan edilmişti, hem de O’nun şiirlerini okumakta pek usta, Başbakan Erdoğan tarafından. Açıkçası siyasi gelişmeler ve başka telaşlar yüzünden Türkiye’de bu yılın Mehmet Akif’i anma bağlamında çok verimli geçtiğini kimse söyleyemez.
Henüz yıl bitmediğine göre Mehmet Akif’in umudu Asım’ın Nesli için Konya’da birkaç etkinliği ve kitabı hatırlatmalıyız. Gerçekten Mehmet Akif’in Asım’ın Neslinden muradını bizler anlamalı, çocuklarımıza da hep aktarmalıydık. Biraz zor görünüyor değil mi. Bence de öyle, en azından suçumuzu itiraf edelim.
Bu noktada 2011 yılının sorumluluğunu taşıyanlarda var. Mehmet Akif adına onları anmalıyız. Karatay Belediyesi tarafından düzenlenen programda Caner Arabacı Mehmet Akif için “Bu bir vefa duygusudur. Eğer siz vatanınıza hizmet edenleri, kültürünüze hizmet edenleri anmazsanız yarın hizmet edecek kimseyi bulamazsınız. Hele Mehmet Akif’i bu milletin çocukları çok anması gerekir” diyerek her şeyi özetlemiş oldu. Bundan sonra, yıl içinde Karatay Belediyesinden her okulda Mehmet Akif’i anlama etkinlikleri bekliyoruz.
Selçuklu Belediyesi ise daha popüler isimleri Dedeman Otel’de buluşturdu. Konu Mehmet Akif’in şiirleri olunca, susmak dinlemek gerekir. Selçuklu Belediyesi yıl içinde Fotoğraflar Mehmet Akif’ i Anlatıyor” konulu yarışma düzenledi, “Mehmet Akif Ersoy, Bir devrin bestesi” adlı albüm ve belgeseli de tamamladı.
Meram Belediyesi ise her iki belediyenin ortalaması bir programa imza atacak Çarşamba akşamı 19.30’da Mevlana Kültür Merkezinde. Serdar Tuncer şiir okuyup Vehbi Vakkasaoğlu Mehmet Akif’i anlatacak.
2011 Mehmet Akif yılında ilçe belediyeleri kendi çaplarında işlere imza atıyorlar. Peki ya Konya Büyükşehir ne yapıyor? Büyükşehir çalışıyor! Fiziki belediyecilikte çalışıyor belki ancak Kültür Belediyeciğinde uyuduğu kesin. Koskoca yılda Konya gibi bir yerde Konya Büyükşehir’in Uluslararası Mehmet Akif Kongresi düzenlemesi gerekmez miydi, her okula, öğretmene, Asım’ın Neslini anlamları için Safahat hediye etmesi gerekmez miydi? Üstelik bu yılı Başbakan Erdoğan ilan etmişken bu bir devlet politikası olmuşken, neden Mehmet Akif yılını “sıfır Akif etkiliği” ile geçti ki Büyükşehir. 2012 içinde en azından bu önerilerimizin bir kısmını yaparlar.
Mehmet Akif’e bu yıl için hakkını veren en önemli çalışmaya Kombassan Grubu imza attı. “Hakikat Adamı Mehmet Akif’e Armağan” adlı eseri görünce, “Konya’da bu işlerde sorumluluk taşıyan birileri var, diye düşündüm. Çalışmanın editörünü görünce de zaten bu çaplı çalışmayı İlahiyat Profesörü Mehmet Bayyiğit’in planladığı hemen fark ediliyor. Daha önce çok önemli kültür işlerine imza atan, şimdilerde MEB Talim Terbiye Kurulu üyesi olan Mehmet Bayyiğit Türkiye’ye çok güzel bir eser daha kazandırmış. Tabi sponsor grup şirketleri, Bera Otel, Golda, Kompen ve Kardelen’in katkılarını da unutmayalım.
İsmi zaten yetiyor “Hakikat Adamı Mehmet Akif”. İçinde görsel bir Mehmet Akif şöleni izliyorsunuz. Yazılar ise gerçekten ciddi bir emek ürünü.Katkı sağlayan herkes işinin hakkını vermiş. 15 bölümden oluşan kitapta Mehmet Akif’in çok önemli tahlilleri var.
Mehmet Akif neden mi çok önemli. Çünkü O; İnsanlık tarihinin en belirgin dinamiklerinin Hak ve Hakikat mücadelesinin, haksızlığa karşı çıkma ahlakının, özgürlük ve adalet arayışının müstesna kahramanlarından biridir.
Onun için Mehmet Akif’i anlamak için 2011 belki geçti, ancak
bu kitabı okuyup kaçırdıklarınıza sahip olabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.